Problemen bij ic: inspectie tikt Gelre ziekenhuizen op de vingers

ZUTPHEN - De inspectie voor de Gezondheidszorg heeft Gelre Ziekenhuizen in Zutphen op de vingers getikt. Op de afdeling intensive care zijn verschillende tekortkomingen geconstateerd. Zo waren er tekortkomingen bij de toediening van medicijnen en de omgang met apparatuur.

Sinds 28 februari is het ziekenhuis overgeschakeld van intensive care naar high care. Uit een inspectiebezoek en een onderzoek van een externe visitatiecommissie was gebleken dat de ic-zorg niet aan de voorwaarden voldeed.  

De inspectie droeg het ziekenhuis daarom op 24 februari op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de ic-zorg te staken. Dat heeft het ziekenhuis dezelfde dag nog bevestigd. Vier dagen later schakelde het ziekenhuis over naar high care.

De afschaling naar high care is voor de inspectie niet voldoende. Die vindt dat het ziekenhuis onvoldoende rekening houdt met de risico’s die daardoor ontstaan. De raad van bestuur moet binnen een maand precies opschrijven welke zorg het ziekenhuis in Zutphen kan leveren. In dat plan moet ook staan hoe men daarover communiceert met patiënten, huisartsen en de ambulancedienst.

De inspectie vindt dat het ziekenhuis in Zutphen goed na moet denken als ze nieuwe patiënten opneemt, die grote kans hebben om op de intensive care terecht te komen. Het ziekenhuis moet daar op de spoedeisende hulp en op de verpleegafdelingen op letten. Ook moeten deze mensen niet meer poliklinisch in Zutphen worden behandeld, vindt de inspectie. Op de website zegt Gelre ziekenhuizen dat iedereen terecht kan op de eerste hulp: 'Op de HC afdeling kunnen we met gekwalificeerd personeel een patiënt stabiliseren en beademen. Zo nodig wordt de gestabiliseerde patiënt naar een intensive care of gespecialiseerd centrum vervoerd.'

Sinds de sluiting van de intensive care in Zutphen zijn zeker vijf patiënten die in Zutphen waren opgenomen, overgeplaatst naar een ander ziekenhuis.

'Te zwaar middel'

De inspectie schrijft dat het bestuur van Gelre ziekenhuizen heeft gevraagd of voorkomen kon worden dat de aanwijzing openbaar werd gemaakt. Het ziekenhuis zou de aanwijzing een te zwaar middel vinden.

Zie ook:

Aanwijzing inspectie

Informatie op de site Gelre Ziekenhuizen

Meer over dit onderwerp:
Zutphen Gezondheid Zorg
Deel dit artikel:

Reageren