Honderden Polen nemen paasontbijt mee naar de kerk

KERKDRIEL - De Pasen staat bol van de tradities, zoals de paasvuren, eieren beschilderen en verstoppen. In Kerkdriel laten kerkbezoekers hun paasontbijt zegenen. Honderden Polen komen zaterdag aan het begin van de avond met hun ontbijtmandje naar de kerk.

Het is de vijfde keer dat de speciale Poolstalige viering in de St. Martinuskerk gehouden wordt en de kerk zit helemaal vol. Pastoraal medewerker Jos Vriesema begon er een paar jaar geleden mee.

Poolse traditie

'Poolse arbeiders vroegen waar de paasmandjes gezegend werden. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ben het voor hen gaan organiseren.' Inmiddels komen honderden Polen uit de regio naar Kerkdriel voor deze traditie.

Geur van worst in de kerk

'Het is een beetje zoals de kerststal met Kerst bij ons', aldus Vriesema. 'Het hoort er daar gewoon bij'. Het ziet er in ieder geval leuk uit. Voor het altaar staan zeker honderd mandjes met eten te wachten op wat wijwater. 

In de mandjes, veelal versierd, zit brood, zout, peper, boter, beschilderde eieren, en worst. De geur van de worst is tijdens de dienst door de hele kerk te ruiken.

Meer over dit onderwerp:
Kerkdriel Cultuur Religie
Deel dit artikel:

Reageren