Nieuws

Stemlokaal Wageningen Campus breekt record: opkomst nu al 111 procent

ARNHEM - Ruim anderhalf miljoen Gelderlanders mogen vandaag naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het stemlokaal op de Wageningen Campus vestigde aan het begin van de middag al een record: een opkomstpercentage van 111 procent.
Volgens een woordvoerder van de gemeente hadden rond 13.00 uur al 1000 kiezers hun stem uitgebracht, terwijl 900 mensen een oproep hadden gekregen om op de campus te komen stemmen. Ook in de rest van Wageningen is de tussentijdse opkomst met ongeveer 45 procent hoog.
D66-voorman Alexander Pechtold stemde rond 7.30 uur in een stembureau in de Belmonteflat in Wageningen.

Beuningen ook goed van start

Beuningen had om 14.00 uur een opkomst van 37 procent. Rond 11.15 uur was dat zo'n 21 procent. 'Een goede start van de dag', twitterde burgemeester Carol van Eert. 
De landelijke opkomst was rond 13.45 uur 33 procent, blijkt uit een peiling van Ipsos. Arnhem bleef daar volgens de gemeente net iets onder: 31 procent. 

Lange rijen

De meeste stembureaus gingen om 7.30 uur open. Op verschillende plekken stonden al vroeg lange rijen, zo ook op station Arnhem Centraal. Ook was het erg druk bij het stembureau op de Nijmeegse Radboud Universiteit, bewijst onderstaande tweet.
Er zijn een aantal plekken in de provincie waar mensen al eerder konden stemmen, zoals op het station in Nijmegen. Daar gingen de stembussen al om 5.15 uur open. 

Engelse dubbeldekker

Ook op het station in Zaltbommel konden kiesgerechtigden al eerder hun stem uitbrengen. Daar stond rond 6.30 uur een mobiele stembus. Deze Engelse dubbeldekker zal de rest van de dag verschillende plekken in de gemeente aandoen. Alle stembureaus sluiten vanavond om 21.00 uur.
Foto: Omroep Gelderland
Andere bijzondere plekken waar je in Gelderland kan stemmen, zijn bijvoorbeeld Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en de moskee in Harderwijk.
Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland draagt vandaag ook zijn steentje bij:

Nijmegen heeft meeste kiesgerechtigden

In Gelderland lag het opkomstpercentage in 2012 op 76,96 procent. Dat was hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat lag op 74,57 procent. In onze provincie kent Nijmegen de meeste kiesgerechtigden, gevolgd door Apeldoorn en Arnhem.

Rozendaal dit jaar de eerste?

Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen kreeg de VVD 303.623 stemmen in Gelderland. Daarmee werd de partij van Mark Rutte de grootste in de provincie. Rozendaal hoopt dit jaar als eerste gemeente van Nederland met de verkiezingsuitslag te komen. In 2012 ging die eer naar Schiermonnikoog.
Het stembureau in Rozendaal. Foto: Omroep Gelderland

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!