'Justitie overdrijft megavangst telefoongegevens'

NIJMEGEN - Het Nijmeegse telecombedijf Ennetcom is boos over de claim van justitie dat de politie het mobiele telefoonverkeer van tienduizenden criminelen heeft gehackt. De eigenaar van Ennetcom, Danny M., wordt ervan verdacht speciaal geprepareerde telefoons te hebben verkocht, voornamelijk aan criminelen.

M. werd vorig jaar al aangehouden, maar mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. Zijn bedrijf Ennetcom verkocht mobiele telefoons waar niet mee gebeld kon worden, maar die wel waren uitgerust met een speciaal programma, waarmee berichten versleuteld en beveiligd konden worden.

Na de inval van justitie van vorig jaar zijn twee grote computers van het bedrijf in Nederland en Canada in beslag genomen. Van die computers zijn volgens justitie zo'n 3,6 miljoen berichten gehaald en gekraakt.

'Overheden waren klant'

Justitie spreekt van een 'schat aan criminele informatie', maar advocaat Inez Weski van Danny M. schrijft in een reactie op de website van het Nijmeegse bedrijf dat justitie overdrijft.

Volgens haar werden de computers van Ennetcom 'standaard na 48 uur geschoond', dus kan de gevonden informatie maar over 48 uur gaan. Bovendien stelt ze dat onder de tienduizenden klanten ook veel overheidsinstellingen en bedrijven zaten die 'om niet-criminele redenen niet gehackt wilden worden'. 

Bibliotheken

Volgens justitie is de hoeveelheid gekraakte data te vergelijken met alle tekst uit zeven universiteitsbibliotheken. Met de ontsleutelde berichten denkt het Openbaar Ministerie doorbraken te kunnen forceren in tientallen onderzoeken naar liquidaties, overvallen en drugshandel.

Deel dit artikel: