Nijmegen stort toch geen grond in waterplassen Waalsprong

NIJMEGEN - Er wordt toch geen grond gestort in de drie waterplassen die worden aangelegd in de Waalsprong bij Nijmegen. De gemeente heeft besloten om de plassen niet te verondiepen, zoals dat heet.

De redenen daarvoor: omwonenden vrezen voor de waterkwaliteit en ook voor overlast van de grondtransporten. Bovendien zijn volgens de gemeente de mogelijk opbrengsten van het storten van de grond erg laag.

Voor de Lentse Plas was dit besluit al genomen. Daar zijn nu de Oosterhoutse Plas en de Zandse Plas bij gekomen.

Wijkraad is blij

Vice-voorzitter Léonie Schuijt-Overgoor van de wijkraad Lent reageert verheugd: 'Wij zijn heel erg blij. Het geeft rust', zegt ze tegen lokale omroep N1. 'We hebben hard gewerkt, ons goed laten informeren om met echte argumenten te komen, en het is niet voor niets gebleken. De gemeente heeft haar financiële redenen, dat steken ze ook niet onder stoelen of banken, maar onze bezwaren zijn meegerekend. Er kan nu zorgeloos gerecreëerd worden op de plassen, en het woongebied wordt er aantrekkelijker door.'

Hoe zien de plassen eruit?

De plassen maken deel uit van De Waaijer, het grote groengebied in de Waalsprong. Zo gaan de plassen er volgens de gemeente in hoofdlijnen uitzien:

  • Oosterhoutse Plas. Een ‘stedelijk’ watergebied. De plas ligt tussen de toekomstige wijken Broodkorf, Grote Boel en Woenderskamp. Rondom de plas kun je wandelen, fietsen, spelen en vissen. Om dat mogelijk te maken, komt er een stelsel van paden en bruggen direct langs de oevers. Aan de oostzijde komt een groot oppervlak groen en riet.
  • Zandse Plas. Een watergebied met een meer natuurlijke invulling. Deze plas vormt de overgang naar het aangrenzende landelijk gebied bij het dorp Ressen aan de noordzijde, het woongebied De Vossenpels aan de zuidzijde en park De Woerdt aan de oostzijde. De noordoever van het water bestaat uit een brede rietoever met verspreide bosschages.
  • Lentse Plas. Aan de oostzijde van de Prins Mauritssingel bevindt zich de Lentse Plas. Deze plas is bedoeld als recreatieplas en krijgt de voorzieningen die daarbij horen. Zo komt er een recreatiestrand aan de noordzijde van de plas waar ook de bioscoop Cinemec is gevestigd. De zuidzijde van de Lentse Plas grenst aan de woonwijken Visveld en Laauwick en heeft een meer parkachtig karakter.
Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Natuur
Deel dit artikel: