Nieuws

Tekort aan stemmentellers: volgende week helderheid

Gemeenten krijgen 15 februari te horen hoe zij het stemmen tellen voor de Tweede Kamer moeten aanpakken. Dat moet handmatig, uit angst voor digitale manipulatie. © ANP
ARNHEM - Gemeenten krijgen 15 februari te horen hoe zij het stemmen tellen voor de Tweede Kamer moeten aanpakken. Dat moet handmatig, uit angst voor digitale manipulatie.
Stemmen tellen met de computer is te gevoelig voor hacks. Dat bleek eind januari uit onderzoek van RTL Nieuws.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorziet problemen als alle stemmen handmatig moeten worden geteld. 'Het zal extra mankracht, geld en tijd gaan kosten. We willen hier daarom zo snel mogelijk met de minister over in gesprek', zei een woordvoerster van de VNG daarover.

Gemeenten ontstemd

De gemeenten zijn ook ontstemd omdat er vooraf geen overleg is geweest over het besluit om handmatig de stemmen te tellen.'We snappen de argumenten, maar we waren hier liever vooraf in gekend omdat dit flinke gevolgen heeft.'
Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zegt dat hij zich realiseert dat hij veel vraagt van de gemeenten. Als dit handmatig optellen gemeenten op kosten jaagt, dan moet daar op een 'schappelijke manier' mee worden omgegaan, vindt Plasterk. Volgende week wordt nog een keer gesproken over de details.
Nijmegen is druk bezig met een alternatief. Volgens een gemeentewoordvoerder zijn er dit keer veel aanmeldingen van vrijwilligers bij de stembureaus. Zij zouden eventueel ingezet kunnen worden om stemmen te tellen.