Nieuws

Bestuurder hoogwerkerdrama Oosterwolde moet van OM werkstraf krijgen

ZUTPHEN - Justitie wil dat de bestuurder van de verreiker (soort hoogwerker) die in 2015 betrokken was bij een dodelijk ongeval in Oosterwolde 240 uur werkstraf krijgt. Daarnaast moet hem zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd.
Het Openbaar Ministerie (OM) spreekt van 'grove schuld' en een schuldbewuste verdachte. Als er sprake is van schuld en niet van opzet, zal straf geen recht doen aan het leed van de slachtoffers, aldus het OM.
De 48-jarige verdachte Tijmen K. is volgens het OM schuldig aan dood door schuld en zwaar letsel door schuld. Eerder werd duidelijk dat de organisatie van het evenement en de eigenaar van de verreiker niet vervolgd worden. 
Hij zal niet in beroep gaan tegen de straf. 

'Nooit weer...'

K. stond deze donderdag voor de rechter. Tijdens de zitting vertelde de bestuurder dat hij mensen op die fatale dag in mei 2015 slechts plezier wilde laten hebben. 'Ik stap nooit weer op zo'n machine', zei hij. 
Hoewel zijn advocaat betoogde dat de man een 'beperkt verstandelijk vermogen heeft', vindt een psycholoog dat hij volledig toerekeningsvatbaar is. 

Fatale kanteling

K. bestuurde de machine tijdens een oldtimerevenement in Oosterwolde. De hoogwerker werd gebruikt om mensen op te tillen. Op een gegeven moment kantelde de verreiker en kwam op een toeschouwer terecht, die ter plekke overleed.
Verschillende anderen raakten gewond, onder wie een aantal kinderen.

Bestuurder en slachtoffer uit zelfde dorp

Het ongeval had grote impact op het dorp. Oosterwolde is een gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Zowel het slachtoffer als de bestuurder kwamen uit het dorp.
K. wordt vervolgd voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door schuld. Volgens het Openbaar Ministerie mocht de man met de verreiker rijden, maar mocht hij er niet mee werken. 
De organisatie heeft altijd gezegd dat er nooit opdracht is gegeven om de machine in te zetten als attractie. 
De rechtszaak dient in Zutphen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!