Nieuws

Geen koningsfeest in Randwijk...dat kán toch niet?

RANDWIJK - Zijn er nog activiteiten met Koningsdag dit jaar in het dorpje Randwijk? Het Oranjecomité heeft zo weinig leden dat het feest dit jaar waarschijnlijk niet doorgaat.
Als niet binnen enkele weken tenminste twee mensen flink aan de slag gaan met het aanvragen van vergunningen en werven van adverteerders voor het programmaboekje, dan gaat het Koningsfeest in Randwijk, onder de rook van Wageningen, niet door.

Niet verloren gaan

Het zou voor het dorp echt vreselijk zijn, zegt oranjecomitélid Ulrike Attema. Het Oranjefeest en het comité bestaan al meer dan 100 jaar. Dat mag niet verloren gaan, vindt ze.
Aan belangstelling voor het feest geen gebrek. Heel Randwijk loopt uit op Koningsdag; het is van oudsher een Oranjegezind dorp. Maar er zijn geen mensen te vinden die willen helpen met de organisatie.

Landelijk probleem

Volgens Dick Steenks, secretaris van de bond van Oranjeverenigingen, kampen veel meer comités met gebrek aan vrijwilligers. 'Vrijwilligers vinden is voor elke vereniging een probleem, maar voor Oranjeverenigingen nog meer. Dat komt omdat mensen best willen helpen, maar op Koningsdag zelf ook graag feest willen vieren.'
Het aanvragen van vergunningen voor de festiviteiten is in het regeltjesoerwoud van veel gemeenten bovendien een helse klus, legt Steenks uit.

'Ondervind het maar!'

De secretaris: 'Het klinkt hard, maar soms moet zo'n vereniging dan maar gewoon omvallen. Als mensen aan den lijve ondervinden dat er geen feest is op Koningsdag, komen ze vaak wél weer in beweging en wordt een Oranjecomite een nieuw leven ingeblazen.'