Inspecties zien Veilig Thuis nog steeds fouten maken

NIJMEGEN - Het regionale meldpunt in Gelderland-Zuid voor huiselijk geweld en kindermishandeling laat meldingen nog steeds te lang liggen. De inspecties Gezondheidszorg en Jeugdzorg hebben Veilig Thuis Gelderland-Zuid opnieuw op de vingers getikt. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in antwoord op kamervragen van de SP.

Op 6 januari van dit jaar was de wettelijke termijn voor het afhandelen van een onderzoek in 26 gevallen overschreden. 'Hoewel er soms een goede reden kan zijn voor het (nog) niet afsluiten van een onderzoek, vinden de inspecties dit aantal veel te hoog', schrijft de staatssecretaris.

Op de vingers getikt

De veiligheid van mishandelde kinderen en volwassen kan zo te lang op zich laten wachten. Van Rijn: 'De inspecties hebben Veilig Thuis daar op aangesproken, zodat de juiste vervolgacties ten behoeve van de veiligheid zo snel mogelijk kunnen worden ingezet.'

De staatssecretaris noemt het 'ernstig dat de situatie bij Veilig Thuis Gelderland-Zuid nog steeds niet op orde is.' Hij constateert wel dat er van alles wordt gedaan om de veiligheid in gezinnen te verbeteren.

Eind deze maand voortgangsrapportage

De misère begint in november 2015 met een vernietigend rapport waaruit blijkt de zorginstelling faalt op vele punten. Na het instellen van verscherpt toezicht door de inspecties werd een directeur op non-actief gezet en is meer geld ingezet om orde op zaken te stellen.

Toen dat nog onvoldoende bleek is het verscherpte toezicht met een half jaar verlengd. Een nieuw management voor Veilig Thuis moet er voor zorgen dat het adviescentrum en mishandelmeldpunt van GGD Gelderland Zuid snel beter gaat samenwerken met de politie, het Openbaar Ministerie en lokale partners. 

Zie ook:

 

 

Meer over dit onderwerp:
Geweld Politiek Zorg Zorg-Jeugdzorg Nieuws
Deel dit artikel: