Geen rijbewijs voor vrouw met vergiet op hoofd

NIJMEGEN - De rechtbank heeft het verzoek van een Nijmeegse voor een tijdelijk rijbewijs, waarop ze een vergiet op haar hoofd draagt, afgewezen.

De Nijmeegse, lid van de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster, spande een rechtszaak aan omdat de gemeente Nijmegen haar geen rijbewijs wil geven. Ze leverde een pasfoto aan waarop ze haar hoofd heeft bedekt met een vergiet. Volgens de gemeente Nijmegen voldoet die foto niet aan de wet.

De Nijmeegse is aangesloten bij de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster. Leden van dit kerkgenootschap, pastafarians genoemd, beschouwen het vergiet als hun religieus hoofddeksel, zoals joden een keppeltje dragen en moslims een hoofddoek.

'Geen spoedeisend belang'

Nu ze geen rijbewijs heeft kan de Nijmeegse geen colleges volgen, kan ze sociale contacten niet onderhouden en mist ze religieuze bijeenkomsten. Volgens haar is er daarom sprake van spoedeisend belang. Maar de rechtbank in Arnhem vindt dat onvoldoende aangetoond. Ook heeft de vrouw niet aangetoond dat de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster zich verzet tegen het gebruik van een rijbewijs, waarop zij zonder vergiet staat op afgebeeld.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Rijk van Nijmegen Rechtbank
Deel dit artikel: