Nijmeegse wil een rijbewijs met vergiet op haar hoofd

ARNHEM - Een opmerkelijke zaak dinsdag in de rechtbank in Arnhem. Een vrouw uit Nijmegen wil op haar rijbewijs een pasfoto waarop zij staat met een vergiet op haar hoofd. Maar de gemeente Nijmegen accepteert de pasfoto met het vergiet niet. En dus stapt zij naar de rechter.

De Nijmeegse is aangesloten bij de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster. Leden van dit kerkgenootschap, pastafarians genoemd, beschouwen het vergiet als hun religieus hoofddeksel, zoals joden een keppeltje dragen en moslims een hoofddoek.

Gemeente accepteert foto met vergiet niet

In november vroeg de vrouw een nieuw rijbewijs aan en leverde een pasfoto aan waarop ze een vergiet op haar hoofd heeft. De gemeente Nijmegen accepteerde de pasfoto niet. Daarop diende ze een bezwaarschrift in bij de gemeente. De bezwaarprocedure kan echter nog weken duren en om te voorkomen dat ze al die tijd geen auto kan rijden, vraagt zij de voorzieningenrechter om een tijdelijke oplossing.

Geen officieel geloof

Volgens de gemeente Nijmegen is het pastafarianisme geen officieel geloof en is er geen reden om voor de vrouw een uitzondering te maken. Opvallend genoeg heeft de vrouw op haar OV-chipkaart en haar studentenkaart van de Radboud Universiteit wel een pasfoto waarop ze een vergiet draagt.

De bestuursrechter doet binnen een week uitspraak in deze zaak.

Leden van de Kerk van het Vliegend Spaghetti Monster spanden eerder rechtszaken aan, om een identiteitsbewijs te krijgen, met daarop een pasfoto met vergiet op het hoofd.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Rechtbank Religie Nieuws
Deel dit artikel: