Wat is er zo bijzonder aan deze fiets?

NIJMEGEN - Deze bijzondere fiets krijgt deze woensdag een plekje in het museum. Het gaat dan ook om een originele Locomotief met kruisframe uit 1952. Van de eerste eigenaar.

De fiets werd 65 jaar geleden gekocht in Oosterbeek. Joop Brienne kocht hem voor de lieve som van 259 gulden voor zijn toenmalige vriendinnetje en zijn huidige vrouw Joukje. Een kapitaal in die tijd. Al die jaren werd de fiets perfect onderhouden.

Bijzondere uitvoering

Het gaat om de meest luxe uitvoering die er bestond: met kettingoliebad, stang-bediende trommelremmen en een drieversnellingsnaaf. Maar het meest bijzondere is het kruisframe, dat zowel voor dames als voor heren geschikt is.

'Ziet er keurig uit'

De fiets stond al jaren ongebruikt in een schuurtje in Doorwerth, tot de eigenaresse Joukje met fietsmuseum Velorama in Nijmegen belde of ze misschien belangstelling hadden. Bij het fietsmuseum hoefden ze daar niet lang over na te denken.

Uniek

Volgens Velorama gaat het om een uniek exemplaar. De fiets die nog in goede staat verkeert, is woensdag opgehaald en krijgt een mooi plekje in het museum in Nijmegen.

Historie

Het merk Locomotief wordt overigens al jaren niet meer op de markt gebracht. De merknaam is in handen van Gazelle die deze ongebruikt in de lade heeft liggen. Tot verdriet van veel liefhebbers en fietskenners. 

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen Cultuur
Deel dit artikel:

Reageren