Noodoplossing bij stuw: tijdelijke dam

GRAVE - Rijkswaterstaat gaat een tijdelijke dam achter de zwaar beschadigde stuw bij Grave bouwen. Als die over een week of twee geplaatst is, kunnen er weer schepen varen op de Maas tussen Grave en Sambeek. Een definitieve oplossing laat waarschijnlijk nog zeker een halfjaar op zich wachten.

Een binnenvaartschip voer op 29 december in dichte mist dwars door de stuw. Die raakte zo beschadigd dat er een groot lek ontstond en het waterpeil op de Maas tussen Grave en Sambeek fors daalde. Het scheepvaartverkeer kwam stil te liggen en woonboten liepen aan de grond. Sinds zondag is weer beperkt scheepvaartverkeer op het Maas-Waalkanaal mogelijk. 

5,60 meter hoog, 30 meter breed

De dam bestaat uit verschillende formaten breuksteen en wordt vanaf het water geleidelijk opgebouwd benedenstrooms achter de beschadigde stuw. De dam wordt aangesloten op de bestaande pijlers van de noordelijke stuwopening en wordt zo'n 5,60 meter hoog en circa 30 meter breed. De aanleg van een dam is gekozen uit twaalf verschillende voorstellen om de waterproblemen aan te pakken. 

In Nederasselt zit de schrik er nog flink in. De inwoners beseffen zich heel goed dat het ook anders had kunnen aflopen. Het nieuws over de stuw wordt op de voet gevolgd

Definitief herstel

Rijkswaterstaat werkt daarnaast aan het definitieve herstel van de stuw, maar dat duurt nog ruim een halfjaar. De beschadigde jukken (schuiven) worden verwijderd. Er zijn nieuwe besteld. Voor de reparatie van de betonnen steunblokken zal de stuw tijdelijk worden drooggezet. 

Zie ook:

Alle berichten over de stuw

Meer over dit onderwerp:
Aanvaring Grave Heumen
Deel dit artikel:

Reageren