'Rijk heeft zitten slapen'; kerncentrale Dodewaard nog lang niet afgebroken

DODEWAARD - Het Rijk heeft zitten slapen. Dat zegt burgemeester Kees Veerhoek van Nederbetuwe. En dan heeft hij het over het afbreken van de kerncentrale in Dodewaard. De centrale is al 20 jaar dicht en de afspraak is dat hij in 2045 wordt afgebroken. Maar de eigenaar lijkt daarvoor niet voldoende geld te hebben.

De burgemeester vindt dat het Rijk de zaak veel beter had moeten regelen. De burgemeester weet dat Dodewaard er zeker nog twintig jaar mee opgescheept zit, 'daarna nog twintig, en misschien daarna weer twintig jaar.'

Veerhoek: 'Dat kun je ons dorp niet aandoen. Het past trouwens ook niet in het beleid van de provincie. Zo'n lelijk gebouw midden in het rivierenlandschap.'

Veel duurder

De eigenaar, de Gemeenschappelijk Kernenergiecentrale Nederland (GKN) maakte een fonds, een soort spaarvarken. Daar ging een paar miljoen euro spaargeld in. Dit fonds had flink moeten groeien door rente en beleggingen, zodat er in 2045 tussen de 150 en 200 miljoen euro beschikbaar zou komen voor de ontmanteling van de kerncentrale.

Maar de rente-opbrengsten vallen flink tegen en het afbreken van de centrale pakt waarschijnlijk veel duurder uit dan eerder berekend. Een miljoenentekort dreigt.

Twijfelachtig

Het ministerie wil nu voor de rechter afdwingen dat GKN gaat slopen, ook als er te weinig geld in het fonds zit. Het Rijk vindt dat een probleem van de eigenaar. Maar of dat ook zo is, is twijfelachtig. GKN zegt namelijk dat als er geen geld is, ze niet kan ontmantelen.

Het Rijk is, zo lijkt het nu, akkoord gegaan met een contract waarin niet onomwonden staat dat GKN inderdaad moet ontmantelen, ook als het fonds onvoldoende middelen opbrengt.

De burgemeester van Dodewaard is woedend. Hij gaat dan ook een boze brief schrijven naar het ministerie. Met maar één doel: weg met die centrale. 'Als blijkt dat het Rijk steken heeft laten vallen, dan is het ook aan het Rijk om er voor te zorgen dat die centrale snel weg gaat.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Neder-Betuwe Nieuws
Deel dit artikel: