Condooms, maandverband en vet door de wc kosten ons miljoenen

ARNHEM - Waterschappen en gemeentes luiden de noodklok. Vet, schoonmaakdoekjes en andere rommel zorgen voor steeds meer verstoppingen in het riool en het kost miljoenen.

Vooral in deze tijd van het jaar gaat het vaak mis, als er oliebollen gebakken worden. Mensen kieperen het vet nog te vaak in de wc of in de gootsteen. Maar dat zorgt voor grote problemen in het riool. Door het vet slibben rioolbuizen dicht en ontstaan verstoppingen.

Vet en doekjes kosten 30 tot 50 miljoen euro

Vet is niet enige probleem. Mensen dumpen nog steeds van alles in de wc. Luiers, maandverband, verf, schoonmaakdoekjes, billendoekjes, condooms en vochtig toiletpapier. Ook dit zorgt voor veel ellende. Door verstopping loopt het water niet goed door het riool en wordt het onvoldoende gereinigd.

En dat is slecht voor de gezondheid en voor milieu. Bovendien jaagt het schoonmaken van het riool veel gemeenten op kosten. Koepelorganisatie Rioned heeft berekend dat dit landelijk gezien jaarlijks 30 tot 50 miljoen euro kost.

Erik Laurentzen is rioolbeheerder van de gemeente Arnhem. Hij neemt ons mee het moerriool in. Op diverse plaatsen in Arnhems grootste en oudste riool liggen schoonmaakdoekjes, maar ook dikke lagen vet. 'We zitten vlakbij het station en de restauarants bij de Korenmarkt, maar die hebben allemaal een eigen vetput. En toch ligt er hier een dikke laag vet en het wordt zo hard als beton.'

Afbeelding

Erik Laurentzen in het moerriool in Arnhem. Achter hem een centimeters dikke laag uitgehard vet

Vetpleintjes

In de woonwijken is het probleem niet minder groot. Op sommige plaatsen moet de riolering wekelijks worden ontstopt en op andere plaatsen worden preventief schoonmaakacties uitgevoerd om erger te voorkomen. Laurentzen ziet het probleem steeds groter worden. De rioolmannen, spreken over 'vetpleintjes', plekken waar ze met grote regelmaat naartoe moeten omdat daar veel vet gedumpt wordt met alle gevolgen van dien. Het kost de gemeente jaarlijks ruim 150.000 euro extra aan schoonmaakkosten.

Bij een paar hoge flats in Malburgen wordt de riolering wekelijks ontstopt. Het probleem is duidelijk zodra het deksel van de put gaat. Een mengsel van doekjes en donkergeel vet. 'Helemaal verstopt,' moppert Arnold van Dijken van Van der Velden Rioleringsbeheer. In zijn gele bus zitten joysticks en computerschermen waarop hij camera's van het robotje in het riool afleest. 'De enige manier waarop we deze week vrij krijgen is met de frees.' Samen met zijn collega die de frees bedient maken ze de riolering weer vrij.

Afbeelding

Een van de 'vetpleintjes' in Arnhem, waar de riolering wekelijks moet worden schoongemaakt

Campagnes hebben geen effect

De gemeente Arnhem en het Waterschap Rijn en IJssel pleiten voor meer voorlichting. Al moet Erik Laurentzen van de gemeente Arnhem toegeven dat de acties van de afgelopen jaren niet veel effect hebben gehad. Toch wil hij doorgaan met voorlichting: "Het is geen onwil, mensen weten niet beter. Vooral de riolen in wijken waar mensen met veel vet koken, de buitenlandse keuken, raken vaak verstopt. We blijven doorgaan met flyeren en mensen er op attenderen.'

Steeds minder doekjes in riool

Het Waterschap Rijn en IJssel ziet wel een daling in de hoeveelheid rommel en afval die in het riool terecht komt. De cijfers zijn alleen voor de waterzuiveringsinstallatie in Duiven, die voor ongeveer 290.000 inwoners en bedrijven het water zuivert.

Op de verpakking staat dat het mag

Op de verpakking van babydoekjes en billendoekjes staat vaak vermeldt dat de doekjes door de wc mogen worden gespoeld. 'Volstrekt onjuist!' Laurentzen zucht diep. 'Het is ook verwarrend, maar het mag niet. We moeten eens in gesprek met de minister en de producenten van die doekjes. De vezels vallen niet uit elkaar en zorgen er voor dat onze pompen verstopt raken. Doekjes mogen niet door de wc. Het enige dat in het riool mag verdwijnen zijn de 3 P's: poep, plas en (wc)papier.'

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Duiven Economie
Deel dit artikel: