'Mijn pensioen is weg'; buurt blijft zich verzetten tegen komst windmolens

DIDAM - Zalencentrum Luiking ligt in het buitengebied van Didam. In het pikkedonker is het Luiking dinsdagavond lastig te vinden. Maar de tientallen borden die buiten staan geven aan dat we goed zitten. 'Angerlo & Loil tegen megawindmolens' staat op de borden te lezen.

Binnen is een inloopbijeenkomst over de komst van vier windmolens bij Angerlo. De gemeente Zevenaar wil ze niet, de bevolking wil ze niet, maar de provincie kan ze niet tegen houden. 

Zienswijzen indienen

Tientallen boze buurtbewoners zijn bij de bijeenkomst om te horen of ze nog bezwaar kunnen maken. 'Ze kunnen zienswijzen indienen. Die zienswijzen nemen we allemaal in behandeling en dan is het aan Provinciale Staten', legt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk uit. Tot en met 26 januari kunnen er zienswijzen worden ingediend.

Geen zin meer

'Het is een gelopen race', zegt één buurtbewoner. 'Ik voel me gevangene in mijn eigen huis', zegt een ander. 'Ons pensioen gaat nu verloren', zegt dezelfde buurtbewoner. De huizen zijn fors minder waard als er windmolens komen. 'Wij hebben een boerderij en de opbrengst van de verkoop van ons huis is ons pensioen', legt ze uit.

Proces niet goed

Volgens gedeputeerde Van Dijk is er aan het begin van het proces iets misgegaan. 'Nu betrekken we de bewoners direct bij de plannen en dan zie je ook dat er draagvlak is. Dat is hier niet gebeurd. Ik kan het nu alleen niet meer voorkomen'. 

De provincie heeft met het Rijk afgesproken om 230,5 megawat aan windmolens te bouwen in Gelderland. Zolang dat niet gehaald is, is de provincie verplicht om mee te werken aan uitvoerbare plannen voor windmolens. De provincie oordeelt dat deze plannen uitvoerbaar zijn.

Lange strijd

De buurt verzet zich al jaren heftig tegen het plan van Raedthuys om vier windmolens te bouwen in het gebied Bijvanck. Raedthuys heeft daar twee boeren bereid gevonden om windmolens op hun land te laten plaatsen. Daar krijgen ze geld voor.

De plannen leken even van de baan toen Provinciale Staten in 2014 een motie indiende dat plannen voor windmolens niet mogen zonder instemming van de gemeente, maar de motie bleek later onwettig.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Zevenaar Economie Milieu Nieuws
Deel dit artikel: