Doodzieke Heiko en Joost uit Winterswijk krijgen steun van dorpsgenoten

WINTERSWIJK - Het is de laatste strohalm voor Heiko Wiggers en Joost Bos. Beide mannen uit Winterswijk lijden aan multiple sclerose (een aandoening van het centraal zenuwstelsel) en zijn naar Mexico gegaan voor een speciale stamcelbehandeling. Maar behandeling is duur. Een speciale inzamelactie werd op touw gezet.

Het ziekenhuis in Mexico vraagt 54.000 euro per persoon en dat wordt niet vergoed door hun verzekering. Dorpsgenoten leven met de twee mannen mee en startten een collecte-actie.

Ze gaan langs de deuren om geld in te zamelen, zodat de mannen het bedrag dat ze leenden om hun behandelingen te kunnen ondergaan, kunnen terugbetalen. 

Stamcelbehandeling

Bij een zogeheten HSCT stamcelbehandeling die Heike en Joost ondergaan, proberen de artsen het immuunsysteem af te breken en geheel opnieuw op te bouwen.

De behandeling werkt als volgt: door een chemokuur wordt eerst het immuunsysteem onderdrukt en daarna kweken de artsen extra stamcellen uit beenmerg. Dit brengen ze vervolgens in, waardoor 'foute' stamcellen vervangen voor nieuwe, gezonde cellen. 

Niet in Nederland

Als de behandeling werkt, zouden MS-patiënten volledig kunnen genezen van de ziekte. De behandelingen die artsen in Nederlandse ziekenhuizen uitvoeren zijn er vooral op gericht om de ziekte af te remmen. De HSCT-stamcelbehandeling hoort daar niet bij en wordt om die reden niet vergoed. 

Behandeling, reis, verblijf

Heiko en Joost zijn naar Mexico gegaan om de behandeling te ondergaan, ondanks de hoge kosten die eraan verbonden zijn. 'Daar hebben we 54.000 euro voor betaald, maar daar blijft het niet bij. De reis en het verblijf komen daar nog overheen.'

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Winterswijk Gezondheid Zorg
Deel dit artikel: