Nieuws

'Mensen weten dat het slecht gaat, maar niet dat we naar de voedselbank moeten'

ARNHEM - Het zal u misschien verbazen met alle berichten dat de economische crisis op zijn retour is, maar het aantal mensen dat in armoede leeft neemt nog altijd toe. In Gelderland alleen al zijn zo'n elfduizend mensen afhankelijk van de voedselbank. Na het betalen van alle rekeningen hebben zij domweg geen geld meer om fatsoenlijk boodschappen te kunnen doen.
Zeven regionale omroepen, waaronder Omroep Gelderland, zijn daarom vorige week een actie gestart om zoveel mogelijk producten in te zamelen voor de voedselbank. Het is voor de derde keer dat op allerlei plekken in de provincie houdbare spullen ingeleverd kunnen worden. Ook kunnen inwoners geld doneren. 
De familie Visser uit Dreumel maakt noodgedwongen gebruik van de voedselbank. Een faillissement, afgekeurd vanwege ziekte, schuldsanering. Niets bleef de familie bespaard. Wekelijks haalt moeder Nicky haar pakket op met houdbare, maar ook verse en gezonde etenswaren. 'Heerlijk, kaas, groente, fruit en twee flessen shampoo en wat lekkers voor de kinderen', zegt ze terwijl ze in de doos kijkt. Volgens Nicky weten mensen in haar omgeving wel dat het slecht met ze gaat, maar niet dat ze naar de voedselbank moeten. 'Ik ben de schaamte voorbij.'

'Ik ben blij dat ik kan helpen'

Iedereen in onze provincie die wil, kan meedoen aan de actie door houdbare producten in te leveren. Die verzamelde producten komen dan bijvoorbeeld weer terecht bij de voedselbank van Nicky in Beneden Leeuwen. Hans van Staveren is één van de vele vrijwilligers die meehelpt door voedselpakketten klaar te maken. 'We hebben gezinnen met soms wel drie of vier kinderen, alleenstaanden, we houden zelfs rekening met moslims die krijgen vis in plaats van vlees. Iedereen krijgt naar behoefte. Dus niet overdadig, maar goed', aldus Van Staveren die bij is dat hij mensen kan helpen.  
Niet iedereen kan zo maar gebruik maken van de voedselbank. Alleen mensen die minder te besteden hebben dan 110 euro per maand kunnen er een beroep op doen. Van Staveren: 'We zien echt dat mensen er van opknappen. De eerste keer dat ze komen zijn ze altijd teneergeslagen. Maar naarmate ze vaker komen worden ze enthousiaster. En daar doe je het voor.'

50 duizend producten

Omroep Gelderland heeft met hulp van heel veel clubs, supermarkten, zangers en andere bekende Gelderlanders inmiddels zo'n 50 duizend producten ingezameld. Vorig jaar was de eindstand 123 duizend houdbare producten. Of dat getal opnieuw wordt bereikt is nog spannend. De actie duurt tot en met 16 december. Op die dag kunnen Gelderlanders tussen 15.00 uur en 17.00 uur zelf houdbare producten brengen naar de inzamelloods in Bemmel.
Voor meer informatie over de Voedselbankactie: Gelderland Helpt
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!