Stadsvarkens in Ede worden na een half jaar knuffelen geslacht

EDE - De vier stadsvarkens die sinds mei rondlopen in het Veldhuizerbos in Ede, worden de komende maanden geslacht. Dat meldt de Stichting Stadsvarkens.

De Hongaars wolvarkens zijn onderdeel van een project dat mensen bewust moet maken van de kwaliteit en waarde van het eigen voedsel. Door de dieren dichtbij de mensen te brengen, kunnen die zien waar het voedsel vandaan komt. Met andere woorden: ze worden zich ervan bewust dat het speklapje op hun bord ooit een varken was.

De varkens, die een vacht hebben die lijkt op wol, lopen nu nog rond op een perceel in het bos. Bezoekers konden het afgelopen jaar tussen de beesten wandelen en ze eens flink knuffelen.

'Slacht is geen makkelijk moment'

Bij aanvang van het project was al aangekondigd dat de dieren na een jaar zouden worden geslacht.  'Daarmee leven ze drie keer langer dan een regulier varken. Maar de slacht is geen makkelijk moment. Dat snap ik ook! Maar het is wel een grote confrontatie met de realiteit', sprak initiatiefnemer Rene van Geneijgen destijds.

Met de slacht van de vier varkens komt er overigens geen einde aan het project. De Stichting Stadsvarkens heeft inmiddels nieuwe biggen gevonden. Die worden op zaterdag 17 december bij de volwassen dieren gezet. Ze kunnen zo nog leren van de oudere varkens.

De toekomstige bewoners. Foto: Emile Nijs

Zie ook:

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Ede Nieuws
Deel dit artikel: