Nieuws

26 kilometer lopen omdat de bus niet meer rijdt

ARNHEM - Leerlingen en personeel van de gereformeerde scholengemeenschap Guido uit Arnhem liepen vrijdag van Veenendaal naar Arnhem. Die tocht is een dikke 26 kilometer. Dat deden ze uit protest tegen het opheffen van buslijn 621 dit weekend. En om geld in te zamelen voor alternatief vervoer.
Een groot aantal leerlingen uit Veenendaal en Ede maakt nu nog gebruik van deze bus, maar vervoerder Syntus heft die lijn per 11 december op.
Volgens Syntus is de lijn niet rendabel, want de bus rijdt alleen 's ochtends en 's avonds één keer speciaal voor de scholieren. Ook kunnen die volgens Syntus gebruik maken van de trein.

Zelf maar uitzoeken

De provincie Utrecht heeft ingestemd met het opheffen van de lijn, zeer tegen de zin van teamleider Bert Mollema, van GSG Guido in Arnhem. Volgens hem betekent de opheffing dat de leerlingen zelf maar moeten zien hoe ze op school komen.
Mollema: 'Vervelend voor de leerlingen, maar ook voor de school, die net een HAVO-top heeft en die met bijna tweehonderd scholieren iedere leerling goed kan gebruiken. Het openbaar vervoer kost veel meer tijd en kost al snel twee keer zoveel als de buslijn nu. Reden om de handen ineen te slaan. School en ouders hebben inmiddels particulier vervoer geregeld. Maar dat kost veel extra geld, bijna 20.000 euro'.
Mollema liep vrijdag ook mee uit protest, maar ook om geld op te halen. Inmiddels heeft hij zelf meer dan 1.000 euro bij elkaar.

Route over wegen en door bossen

De tocht begon in alle vroegte bij cafetaria Het Pakhuis in Veenendaal. Vanaf dat punt liepen Mollema, een collega en verschillende leerlingen richting Ede.
Mollema: 'We lopen hele stukken van de buslijn maar natuurlijk niet over de snelweg. We gaan bijvoorbeeld door de bossen over een voetpad langs het spoor. In Ede haken nog meer leerlingen aan. Rond het middaguur pauzeren we bij een hotel bij sportcentrum Papendal. We hopen rond kwart voor drie met zo'n dertien mensen te arriveren bij school. Dan zijn de leerlingen net op tijd om voor de laatste keer de bus terug te nemen.'
Foto: Bert Mollema