Nieuws

Voor- en tegenstanders over Gezamenlijke Vreemdelingenlocatie Zevenaar

Voor- en tegenstanders van de Gezamenlijke Vreemdelingenlocatie die in Zevenaar moet komen, mochten dinsdagavond hun zegje doen voor de gemeenteraad. De opvanglocatie voor vluchtelingen stond voor het eerst sinds de zomer weer op de politieke agenda. Over 2 weken moet de raad een besluit nemen over de komst van de GVL. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Voor- en tegenstanders van de Gezamenlijke Vreemdelingenlocatie die in Zevenaar moet komen, mochten dinsdagavond hun zegje doen voor de gemeenteraad. De opvanglocatie voor vluchtelingen stond voor het eerst sinds de zomer weer op de politieke agenda. Over 2 weken moet de raad een besluit nemen over de komst van de GVL.
De opvanglocatie in Zevenaar moet een soortgelijke opvanglocatie worden als in het Groningse Ter Apel. Met als verschil dat er Zevenaar geen aanmeldcentrum komt. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil 750 asielzoekers opvangen op het voormalige BAT-terrein in Zevenaar. Ook de de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) zijn betrokken bij de opvanglocatie. 
Voor de zomer werden de voorbereidingen voor de komst van de vreemdelingenlocatie stil gelegd omdat de gemeenteraad eerst duidelijkheid wilde over de kosten.

Voors en tegens

Tijdens de commissievergadering dinsdagavond konden inwoners inspreken. Alle bezoekers van de vergadering moesten zich van te voren aanmelden en bij de poort legitimeren. Dit om mogelijke ongewenste gasten te weren. 
Onder de 8 insprekers waren voor- en tegenstanders. Volgens de tegenstanders is 750 vluchtelingen te veel voor een plaats als Zevenaar. Ook vrezen ze voor overlast en maken ze zich zorgen over de veiligheid. Ook de eigenaar van een restaurant vlakbij het BAT-terrein deed zijn zegje. Hij is bang dat zijn gasten wegblijven en dan omzetverlies lijdt. De voorstanders vinden het een humanitaire plicht om vluchtelingen op te vangen en spreken onder andere over de extra banen die een GVL oplevert voor Zevenaar. 
Naast de 8 insprekers zijn er ook verschillende schriftelijke reacties binnengekomen van inwoners. 

21 december duidelijkheid

Volgende week is de politiek aan zet. Dan gaan de partijen met elkaar in discussie over de mogelijke komst van een GVL. 21 december moet de raad een knoop doorhakken over het voorstel.