Nieuws

Zevenaar wil ze niet, maar de windmolens komen er toch

Het omstreden plan voor windmolenpark Bijvanck bij Zevenaar mag doorgaan. De provincie oordeelt dat windmolens mogelijk zijn in het gebied en dat de opstelling van de molens aanvaardbaar is. Vanaf 16 december liggen de uitgewerkte plannen ter inzage. Het is voor het eerst dat de provincie Gelderland plannen voor windmolens oplegt aan een gemeente. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het omstreden plan voor windmolenpark Bijvanck bij Zevenaar mag doorgaan. De provincie oordeelt dat windmolens mogelijk zijn in het gebied en dat de opstelling van de molens aanvaardbaar is. Vanaf 16 december liggen de uitgewerkte plannen ter inzage. Het is voor het eerst dat de provincie Gelderland plannen voor windmolens oplegt aan een gemeente.
De provincie gaat hiermee in tegen de wens van buurtbewoners en de gemeente Zevenaar. De gemeente wilde aanvankelijk niet meewerken aan de plannen van windmolenbedrijf Raedthuys. Het bedrijf klopte daarop aan bij de provincie.
Luister hier het interview met Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk bij Radio Gelderland:
De provincie heeft met het Rijk afgesproken om 230,5 megawat aan windmolens te bouwen in Gelderland. Zolang dat niet gehaald is, is de provincie verplicht om mee te werken aan uitvoerbare plannen voor windmolens. De provincie oordeelt nu dat de plannen uitvoerbaar zijn.

Lange strijd

De buurt verzet zich al jaren heftig tegen het plan van Raedthuys om vier windmolens te bouwen in het gebied Bijvanck. Raedthuys heeft daar twee agrariërs bereid gevonden om windmolens op hun land te laten plaatsen. Daar krijgen ze geld voor.
De plannen leken even van de baan toen Provinciale Staten in 2014 een motie indienden dat plannen voor windmolens niet zonder instemming van de gemeente doorgang mogen vinden, maar de motie bleek onwettig.
Vanaf 16 december kunnen zienswijzen ingediend worden op de plannen. 13 december is er een inloopavond bij Zaal Luiking in Didam.