Nieuws

Laat de bomen oud worden!

ARNHEM - Er zouden veel minder bomen gekapt moeten worden. 'Laat bomen oud worden. Zo oud, dat ze er zelf bij neervallen.' Die oproep doet Lieke Vullings van de werkgroep Bosrijk in Groesbeek. Bosrijk inventariseert en ontwikkelt oud bos.

100 jaar = nog niet oud

Bosrijk droomt van oerbossen, zoals ze die in Duitsland kennen. Niet met bomen van 100, maar van wel 500 jaar oud. Volgens Vullings wordt bos teveel gebruikt voor houtproductie en te weinig gezien als leefgemeenschap voor bomen, planten en dieren. 'Een boom zorgt weer voor veel andere soorten. Veel schimmels, houtpaddenstoelen, vogels en keversoorten leven van oude bomen. Als die plekken met oude bomen niet aan elkaar verbonden worden zijn die dieren en schimmels ten dode opgeschreven. De bosanemoon, hulst, zwarte specht en boommarter voelen zich thuis in oud bos.'

Oud bos 'kweken' begint met kappen

De werkgroep Bosrijk wil de strook Rijkswald, Groesbeekse bos en Ooijpolder met elkaar verbinden. Met de boswachter van de Mookerheide is de werkgroep Bosrijk nu een paar jaar bezig om een bos volgens hun filosofie in te richten. En gesprekken met Staatsbosbeheer hebben ervoor gezorgd dat een deel van het Groesbeekse bos natuureiland is geworden (waar de natuur z'n gang mag gaan).
Het ontwikkelen van oud bos begint met het creëren van ruimte. 'Dominante andere soorten zoals de Amerikaanse eik -die heeft een negatieve invloed- moeten uit zo'n bos gehaald worden. Ook andere ongewenste soorten.' De werkgroep Bosrijk inventariseert de meest kansrijke locaties voor het ontwikkelen van oud bos. Ze proberen deze plekken een beschermde status te geven, zodat er zo min mogelijk niet-natuurlijke ingrepen worden gedaan.
Foto: Elizabeth de Groot, Speulderbos

Bomenkap is nodig

Staatsbosbeheer heeft in Nederland zo'n 95.000 hectare bos in bezit. Een derde daarvan is natuur/cultuurbos, daar mag de natuur z'n gang gaan. De rest is multifunctioneel. On andere voor recreatie en houtproductie. Voor de organisatie is de opbrengst van de houtkap nodig om haar werk te kunnen doen. Maar er worden ook bomen gekapt om andere bomen meer ruimte te geven.
Ook Natuurmonumenten kapt in de meeste van haar bossen om zoveel mogelijk soorten bomen te hebben. Zowel jonge als oude bomen. Daar wordt ook geld mee verdiend. In een aantal bossen zoals Hagenau (in Nationaal Park Veluwezoom) is in stukken bos al heel lang niet ingegrepen. Waarschijnlijk zijn de bomen daar meer dan 150 jaar oud. Het Speulder- en Sprielderbos van Staatsbosbeheer is al zeker honderden jaren oud.
Foto: Evie Koolenbrander, Doetinchem
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!