Bibliotheek Gelderland Zuid neemt robots in dienst

NIJMEGEN - Bibliotheek Gelderland Zuid heeft twee nieuwe medewerkers. Normaal niet echt iets om te melden, maar in dit geval gaat om twee robots en daarmee is Gelderland Zuid de eerste bibliotheek in Nederland die deze technische hulpjes in huis haalt. Toch gaan ze geen boeken opbergen of voorlezen, ze zijn er om bezoekers van de bibliotheek vertrouwd te maken met deze nieuwe techniek.

Robin en Bibi heten ze liefkozend en ze hebben ook een hoge aaibaarheidsfactor. Zo zucht Robin tevreden 'heh, heh' als hij aan de hand van een van de medewerkers een stukje gelopen heeft. Ondertussen oefent zijn collega Bibi in het vertellen van verhaaltjes die hem voorgehouden worden. 'Ik heb nog geen plaatje herkend', zegt Bibi terwijl een medewerker toch duidelijk een plaatje voor zijn 'ogen' houdt. Maar Bibi is geduldig want hij/zij vervolgt: 'Ik blijft het proberen.' 

Geen voorleesrobots

Vervolgens begint de robot een verhaal te vertellen over een Walvis maar daarbij legt de digitale bibliotheekmedewerker de klemtoon op het tweede deel van dat woord wat gelach ontlokt bij zijn menselijke collega's. Maar goed, Robin en Bibi zijn dan ook niet in dienst genomen als voorleesrobots. Het is de bedoeling dat bibliotheekbezoekers kunnen wennen aan deze nieuwe techniek die overal in onze maatschappij zijn intrede doet, bijvoorbeeld door workshops hoe je ze kunt programmeren.

Bibliotheek als werkplaats

Volgens manager educatie van de bibliotheek Gelderland Zuid past dat ook bij de huidige bibliotheek: 'Een bibliotheek en zeker de onze, is namelijk tegenwoordig een werkplaats. Een plek waar je kan ontdekken, waar je kan experimenteren. Waar je kan oefenen en kan leren.'

Dat oefenen en leren beperkt zich overigens niet alleen tot het bibliotheekgebouw. De organisatie stelt Robin en Bibi ook beschikbaar voor projecten met basisscholen, voortgezet onderwijs, vrijwilligers en partnerorganisaties zoals SeniorWeb.

Auw!

En dat leren geldt op dit moment net zo goed voor de medewerkers zelf. Die moeten nog erg wennen aan hun digitale collega's zo blijkt als bibliotheekmedewerker Annemarie van der Riet Robin optilt om hem een stukje op het tapijt te laten lopen. Het resultaat is een luid geroepen 'auw' van de robot.

Robots zijn vergevingsgezind

Maar Robin is vergevingsgezind want even later staat íe alweer vrolijk te dansen. Annemarie van der Riet is overigens helemaal niet bang dat haar digitale collega uiteindelijk haar werk overneemt. 'Nee hoor... Hij kan nog helemaal niet zo veel'. 

De lancering van Robin en Bibi is begint op 6 december in Malden. Vanaf dat moment maken ze een tour door de zes gemeenten waar de Bibliotheek Gelderland Zuid actief is. Meer informatie staat op de site van Bibliotheek Gelderland Zuid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: