Nieuws

Apeldoornse erepenning voor overlevenden dwangarbeiderskamp

Drie overlevenden van het Duitse dwangarbeiderskamp Rees hebben vrijdag van burgemeester John Berends van Apeldoorn de zilveren erepenning van die gemeente gekregen. Dat gebeurde na afloop van de jaarlijkse herdenking van de razzia van Apeldoorn op 2 december 1944.
APELDOORN - Drie overlevenden van het Duitse dwangarbeiderskamp Rees hebben vrijdag van burgemeester John Berends van Apeldoorn de zilveren erepenning van die gemeente gekregen. Dat gebeurde na afloop van de jaarlijkse herdenking van de razzia van Apeldoorn op 2 december 1944.
Bij de razzia van Apeldoorn werden ruim 11.000 mannen en jongens opgepakt. De Duitse bezetters hadden werkkrachten nodig. Ongeveer 850 jonge mannen werden afgevoerd naar Kamp Rees. De omstandigheden in dat kamp waren zo slecht dat velen het eind van de oorlog in mei 1945 niet haalden.
Ex-dwangarbeiders J. van Essen (90), J. de Louter (89) en A. Gerritse (89) hebben er volgens de gemeente voor gezorgd dat de razzia niet vergeten is. Zij hebben ook het contact met Rees weer aangehaald en zijn bij herdenkingen daar geweest.

Orde van Oranje-Nassau

Arend Disberg (59), die het boek De Verzwegen Deportatie schreef, is vrijdag benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Disberg heeft er ook voor gezorgd dat er nu een monument in Apeldoorn staat.