Deelt koningin Maxima 15.000 euro uit aan deze initiatieven?

ARNHEM - Vijf Gelderse initiatieven zijn in de race voor het Appeltje van Oranje. Dat is een jaarlijkse prijs, uitgereikt door het Oranje Fonds, voor projecten die bijdragen aan het maatschappelijk welzijn.

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van 15.000 euro, een oorkonde en een bronzen beeldje. De prijzen worden uitgereikt door Koningin Maxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De vijf genomineerden op een rij:

1. Steunouders voor gezinnen in zwaar weer - Epe

Financiële problemen, het verlies van een partner of ziekte. En dan ook nog een kind opvoeden, dat zijn zware tijden. De Koppel in Epe is daarom met de steunouder gekomen. Een steunouder vangt de kinderen op of gaat met ze op op pad. Zo heeft de ouder de mogelijkheid tot rust te komen of om juist aandacht aan de partner te besteden. 

2. Steungezin voor als de emmer overloopt - Overbetuwe

Het initiatief buurtgezinnen.nl zoekt een steungezin voor overbelaste gezinnen. In de gemeente Overbetuwe kan sinds 1 januari gebruik worden gemaakt van de steungezinnen, het initiatief is inmiddels in meerdere gemeenten actief. De betrokken gezinnen moeten, als het aan de organisatie ligt, langdurige relaties opbouwen.

3. Thuis voorlezen en voorlezen stimuleren - Arnhem

De basis voor de taalvaardigheid van een kind wordt thuis gelegd. Daarbij is voorlezen belangrijk, maar sommige ouders kunnen niet in die behoefte voorzien. Bij die gezinnen komt de VoorleesExpress langs, bijvoorbeeld in Arnhem. Een vrijwilliger leest twintig weken iedere week een uurtje voor aan kinderen in de leeftijd van twee tot en met acht jaar. 

4. Weekendschool, blik in de mogelijke toekomst - Arnhem

Gestimuleerd worden om naar school te gaan en door te leren. Voor kinderen uit achterstandswijken is dat geen vanzelfsprekendheid. De weekendschool in Arnhem probeert dat te veranderen, kinderen krijgen iedere zondag een les van een gastdocent. Er wordt geprobeerd om de kinderen te laten ontdekken wat hun talenten zijn en welke beroepen zij graag willen verkennen.  

5. Een speciale club voor speciale kinderen - Apeldoorn

Naar eigen zeggen is het elke woensdagmiddag een beetje feest bij De Klup in Apeldoorn. Want dan komen kinderen van het speciaal onderwijs langs om te knutselen, sporten, spelen en om plezier te maken. Ook wordt er geprobeerd de kinderen hun talent en interesse te laten ontdekken. Of zoals De Klup het zegt: speciale club voor speciale kinderen.

Stemmen kan via de site van Appeltjes van Oranje. Na de stemmingsronde volgt nog een landelijke selectiedag. Uiteindelijk worden er uit alle initiatieven drie winnaars gekozen, in maart wordt bekend wie dat zijn.

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Epe Overbetuwe Regio Arnhem
Deel dit artikel:

Reageren