Melkveehouders hopen op duidelijkheid uit Den Haag

DREMPT - Sinds het melkquotum ruim anderhalf jaar geleden is afgeschaft, zijn er heel veel koeien bijgekomen. Zoveel, dat al die koeien inmiddels fors meer mest produceren dan mag van Europa. Dat moet veranderen, maar hoe? Boeren maken zich zorgen.

Op 3 plekken in Gelderland vertrokken zo'n 120 boeren met de bus naar Den Haag waar de Tweede Kamer debatteert over de kwestie. Vanaf de carpoolplaats langs de A12 vertrok Henk Jolink uit Drempt, melkveehouder en bestuurder van LTO. 'Ik hoop vooral op duidelijkheid', zei hij voor vertrek.

Melkquotum

Een dag eerder op zijn boerderij melkt Jolink in razend tempo zijn 110 koeien. Toen het melkquotum in april 2015 werd afgeschaft heeft hij goed nagedacht of hij meer koeien zou nemen, maar hij heeft dat uiteindelijk niet gedaan. Jolink: 'Nu kan ik mijn bedrijf goed aan, zowel qua werk als financieel. Maar collega's van mij hebben wel extra koeien genomen of misschien zelfs een extra stal gebouwd. Dat kan die bedrijven nu de kop kosten.'

De crux zit hem niet in het aantal koeien, maar in de stront van de dieren. Boeren in Nederland hebben nu al een uitzonderingspositie, ze mogen namelijk 20 procent meer mest produceren dan volgens Europese normen is toegestaan. Maar deze zogenaamde derogatie staat nu onder druk omdat de afspraken over de hoeveelheid mest en daarmee de hoeveelheid fosfaat enorm zijn overschreden.

Mest

En dat moet heel snel veranderen. Maar als boeren hun mest minder mogen uitrijden over hun land, zullen ze er toch iets mee moeten. Ze moeten het bijvoorbeeld ergens anders afzetten, of de veestapel moet enorm worden ingekrompen. Het betekent hoe dan ook veel extra kosten. 'Vooral de onzekerheid is heel vervelend', vertelt Jolink. 'Ik weet niet wat ik moet doen de komende tijd, daar maak ik me wel zorgen over.'

Jolink en zijn collega's wachten dan ook met grote spanning op nieuwe regelgeving vanuit Den Haag. In het debat in de Tweede Kamer van vanavond moet er meer duidelijk worden over de toekomst.

Meer over dit onderwerp:
Politiek
Deel dit artikel:

Reageren