BuitenGewoon uitzending 6 december

ARNHEM - Op dinsdag 6 december in het natuurprogramma BuitenGewoon:

Bekendelle

De Bekendelle in het buurtschap Woold bij Winterswijk behoort tot de mooiste beekbossen die in Nederland nog zijn te vinden. In Bekendelle hoor je voortdurend kabbelend water: dwars erdoorheen stroomt de Boven-Slinge. In de loop van de tijd veranderde het riviertje haar loop regelmatig. Dit zie je nu nog aan de afkalvende, hoge buitenoevers en de aangroeiende binnenoevers. In de vroegere rivierbeddingen is een vochtig elzenbos ontstaan. Bij regenachtig weer staat het hier soms helemaal of gedeeltelijk onder water. Bekendelle is het werkterrein van natuurliefhebber Bernhard Harfsterkamp die hier regelmatig zijn rondje loopt om planten te inventariseren.

Meer informatie: Bekendelle
                                Bernhard Harfsterkamp

Foto: Willy Bonnink-Naves

Kraanvogels

De kraanvogel broedt sinds enkele jaren in het Korenburgerveen. Het is één van de 20 paartjes die in Nederland broedt en de Kraanvogel maakt daarmee zijn comeback in Nederland als broedvogel na eeuwen van afwezigheid. Kraanvogels broeden in natte gebieden met voldoende rust. Uitgestrekte hoogveengebieden maken de meeste kans, omdat het er relatief rustig is. Naarmate de vernatting toeneemt, wordt bovendien de toegankelijkheid verkleind en dat is in het voordeel van kraanvogels. Als de Kraanvogel broedt, wordt het veengebied afgesloten.

Meer informatie: Kraanvogels

 

Oude bossen

Lieke Vullings is een groot liefhebber van bomen. En dan vooral van oude bomen. Ze zou graag echt oud bos in Nederland willen. Want bomen roepen respect en bewondering op, geven rust en troost. Een boom zorgt weer voor veel andere soorten. Schimmels, paddenstoelen, vogels en keversoorten leven van oude bomen, de bosanemoon, hulst, zwarte specht en boommarter voelen zich thuis in oud bos. Helaas worden in Nederland veel bomen gekapt voordat ze op leeftijd komen. Lieke is initiatiefnemer van de werkgroep Bosrijk die met natuurorganisaties praat over stokoude bossen.

Meer informatie: Bosrijk

Foto: bosrijk.info

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
BuitenGewoon, elke dinsdag op TV Gelderland, vanaf 17.20. Ieder uur herhaald.
Deel dit artikel: