Herman du Bois schuldig, maar hoeft niet opnieuw de cel in

ZUTPHEN - Herman du Bois uit Putten is schuldig bevonden in een grote drugszaak, maar hoeft niet opnieuw de cel in. De rechtbank in Zutphen veroordeelde hem donderdag tot twee maanden cel, maar die zat hij al uit in voorarrest. Hij kreeg ook een werkstraf van 360 uur opgelegd. Justitie had 3,5 jaar gevangenisstraf geëist.

Du Bois zat zeven jaar onterecht vast voor de moord op Christel Ambrosius, beter bekend als de Puttense moordzaak. In 2002 wordt hij vrijgesproken en krijgt hij een schadevergoeding van bijna 900.000 euro. Dat geld gaat grotendeels op aan het aflossen van schulden die zijn gezin tijdens zijn gevangenschap maakte.

Du Bois vervoerde chemische stoffen

In 2014 wordt Du Bois opnieuw aangehouden. Dit keer in een grote drugszaak. Justitie verdenkt hem ervan chemische stoffen te hebben vervoerd. Ook worden in zijn huis xtc-pillen gevonden die vermoedelijk in een drugslaboratorium in Borculo zijn geproduceerd.

Tijdens een hoorzitting geeft de Puttenaar toe dat hij spullen vervoerde van Neede naar Borculo. Volgens Du Bois wist hij niet dat hij de spullen naar een drugslab vervoerde. 'Ik dacht dat daar een onkruidbestrijdingsmiddel werd geproduceerd.'

Rechtbank gelooft Du Bois niet

De rechtbank gelooft het verhaal van Du Bois niet en acht hem schuldig aan het deelnemen aan een criminele organisatie.

De Puttenaar is na de ontmanteling van het drugslab in Borculo ook doorgegaan met zijn werkzaamheden. De rechtbank rekent hem dat zwaar aan, omdat hij toen had kunnen weten dat het om drugs ging.

Financiële problemen

Du Bois raakte naar eigen zeggen bij de zaak betrokken door financiële problemen. 'Hij kon geen baan vinden, waardoor hij ieder bijbaantje moest aannemen', sprak zijn advocaat eerder.

In totaal zijn er dertien verdachten in deze zaak. Du Bois was donderdag niet bij de uitspraak aanwezig. Zijn zoon Michel kreeg 10 maanden cel opgelegd, waarvan 5 voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. De hoofdverdachte moet acht jaar de cel in.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Putten Puttense moordzaak
Deel dit artikel:

Reageren