Kippenslachters leggen werk neer

WEZEP - Medewerkers van pluimveeverwerker Plukon in Wezep hebben donderdag voor 24 uur het werk neergelegd. Ze eisen een betere cao. Volgens Plukon staken zo'n 40 werknemers.

Vakbond CNV kwam afgelopen zomer wel tot een akkoord met de directie van Plukon, maar de FNV vindt die overeenkomst niet voldoende. De FNV wil een loonsverhoging van minimaal 4 procent in twee jaar en 'echte, vaste banen'.

FNV-bestuurder Jan Verhoeven: 'De werknemers bij Plukon zijn sinds 2014 al zo’n 800 euro loonsverhoging misgelopen door het uitblijven van een nieuwe cao. De 3,75 procent verhoging in twee jaar uit het Plukon-CNV-akkoord ligt onder onze absolute ondergrens. Daarbij komt het leeftijdsverlof, waarop mensen bij het nieuwe akkoord twee jaar langer moeten wachten.'

'Tweedeling op de werkvloer'

Ook worden de aanvangssalarissen voor nieuw en ingeleend personeel fors verlaagd, zegt Verhoeven. 'Dat leidt tot een tweedeling op de werkvloer, mensen worden tegen elkaar uitgespeeld en als dure, vaste kracht word je straks door de werkgever de deur uitgekeken. Meer verslechteringen zijn niet uitgesloten als we Plukon nu niet stoppen.'

Personeel van Plukon legde in september al voor enkele uren het werk neer. De Plukon-cao geldt voor zo'n 500 mensen. Plukon is marktleider in de pluimveeverwerkende industrie.

Zie ook:

Plukon-medewerkers Wezep staken voor een betere cao

Meer over dit onderwerp:
Oldebroek Economie
Deel dit artikel:

Reageren