Tweede tussenuitslag referendum: ruim 67 procent voor, opkomst boven 20 procent

ARNHEM - De inwoners van Arnhem mochten zich vandaag in een referendum uitspreken over de toekomst van het uiterwaardengebied Stadsblokken-Meinerswijk. Er zijn plannen voor ontwikkeling van het gebied, waarin ook ruimte is voor woningbouw. En daar wringt de schoen.

De Burgercoalitie Stadsblokken-Meinerswijk nam het initiatief voor het referendum. Zij zijn tegen de bouw van huizen. Dit zou ten koste gaan van de natuur. Voorstanders van het plan bestrijden dit: 'Alleen op de plek waar nu bedrijfsgebouwen staan, komen huizen. Het totaal bebouwde oppervlak blijft minder dan 1 procent van het totale gebied. Er wordt niet in de natuur gebouwd.' 

Wel of geen huizen bouwen in Meinerswijk en Stadsblokken is dus het voornaamste punt van discussie, maar dat is niet de vraag die de Arnhemmers voorgelegd kregen. Volgens de gemeente gaat het om de vraag of de inwoners de voorwaarden steunen, die de gemeente wil meegeven voor natuurontwikkeling, culturele voorzieningen, recreatie en bebouwing. En dat staat in het concept-raadsbesluit 'Uitvoering fase 2 Gebiedsvisie Stadsblokken en Meinerswijk'.

Tweede tussenuitslag: 67,3 procent zegt ja

Geen minimumopkomstpercentage

Het maakt niet uit hoeveel mensen hun stem hebben uitgebracht, want Arnhem kent geen minimumopkomstpercentage voor een geldige uitslag. Om 21.00 uur sloten de stembussen, rond 22.15 uur wordt de voorlopige uitslag verwacht. Die wordt door de burgemeester bekendgemaakt tijdens de uitslagenavond op het stadhuis. De definitieve uitslag wordt vrijdag pas bekend.

De gemeenteraad beslist uiteindelijk over de toekomst van het uiterwaardengebied. Dat besluit staat gepland op 19 december. De uitkomst van het referendum wordt daarin meegenomen.

Zie ook: 

Tussenstand: 13,6 procent naar de stembus bij referendum Stadsblokken-Meinerswijk

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Politiek
Deel dit artikel:

Reageren