Boeren: landbouwschade melden door wilde dieren is niet de moeite

ARNHEM - Agrariërs nemen vaak niet de moeite om schade te melden door wilde dieren als herten zwijnen en vossen. Daardoor is de schade door dieren waarschijnlijk veel hoger dan aangenomen wordt. Dat zegt melkveehouder Diana Versteeg van LTO bij een debat over de aanleg van twee nieuwe ecoducten op de Veluwe.

Volgens de melkveehouder uit Uddel levert landbouwschade melden te weinig op, sterker nog: het kost zelfs geld. 'Elk gewas moet je los melden en een melding kost 300 euro behandelingskosten. Daarbij is er ook een eigen risico per schadegeval. Ik heb veel boeren gesproken die daarom de moeite niet meer nemen om schade te melden bij de faunabeheereenheid.'

De melkveehoudster is bang dat met de nieuwe ecoducten de schade nog meer toe zal nemen. 'Aan de overkant van de faunapassage bij Uddel lopen op de Veluwe ook nog damherten en moeflons. Wat als die straks ook bij ons komen eten?', aldus Versteeg. De LTO woordvoerster wil dat boeren volledige schadevergoeding krijgen zonder eigen risico of behandelbedrag.

Onlangs publiceerde de provincie Gelderland een rapport over of ecoducten werken. Het antwoord in het rapport is kort gezegd: ja, ze werken. Het college stelde mede daardoor voor om nog twee nieuwe ecoducten aan te leggen op de Veluwe om van de Veluwe één groot verbonden natuurgebied te maken.

Regeling landbouwschade

Gedeputeerde Van Dijk zegt in reactie op de zorgen van de melkveehouder uit Uddel dat de provincie boeren best wil helpen bij schade door de bouw van nieuwe ecoducten, maar dat de algemene regeling voor landbouwschade nu niet aangepast kan worden. 

De eigen bijdrage en behandelkosten zijn een paar jaar geleden juist door alle provincies ingevoerd, omdat boeren misbruik maakten van de regeling. Ze probeerden vaak gewoon iets te melden. 'Sinds de invoering van de behandelkosten komen er veel minder aanvragen binnen en keren we veel minder geld uit', aldus gedeputeerde Van Dijk.

Een Statenlid stelt tijdens het debat voor om de behandelkosten om te zetten in een borg die de boer terugkrijgt als de melding is goedgekeurd. Van Dijk wil die suggestie begin volgend jaar bespreken in het IPO, het overlegorgaan van de twaalf provincies.

Wildstand agrarische enclave al jaren te hoog

De gedeputeerde geeft wel toe dat de wildstand in de agrarische enclave bij Uddel al jaren te hoog is. Van Dijk: 'Ik heb daarover al herhaaldelijk gesprekken gevoerd met de faunabeheereenheid. Het is een doorn in mijn oog, dat dit nog niet geregeld is.'

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
De Veluwe Natuur Provincie
Deel dit artikel:

Reageren