Gelderse Staten ontevreden over informatie voor evaluatie Giro

ARNHEM - Verschillende Gelderse partijen zijn ontevreden met de informatie die ze hebben gekregen over de evaluatie van de Giro. Dat blijkt uit een vrij kritische evaluatiebespreking van de Giro in Provinciale Staten. Partijen willen meer details hebben over welke doelstellingen gehaald zijn en hoe.

De PVV en ChristenUnie willen weten hoeveel bedrijven nou precies sponsor waren van het evenement. Ook kwamen er vragen over hoe de marketingkosten in elkaar zitten en of er nou wel iets is gedaan met de gezondheidsdoelstellingen.

Ook collegepartij D66 was kritisch tijdens het debat. Celine Blom: 'Er staat bijvoorbeeld dat er 5500 mensen meededen met de toertocht en dat dat minder is dan gedacht, maar wat was dan het doel?' De partij is daarbij, net als verschillende andere partijen, erg teleurgesteld in de economische spin-off van de Giro. Doelstelling was ruim 11,7 miljoen extra spin-off, maar dat viel ruim een kwart, 3,3 miljoen lager uit.

Toezeggingen gedeputeerde 

Gedeputeerde Jan Markink heeft beloofd voor de eindevaluatie over twee weken meer informatie beschikbaar te stellen over doelen en resultaten. Ook zei de gedeputeerde toe, te willen kijken of er 250.000 euro extra naar breedtesport kan gaan. Dit was een verzoek van de PvdA. Omdat er ook extra geld naar de Giro moet, vindt de collegepartij dat er ook extra geld naar breedtesport moet.

50PLUS zei tijdens de bespreking nog een gerucht te hebben gehoord over onbetaalde facturen. Markink verklaarde daarop dat de provincie inderdaad tienduizenden euro's aan nog openstaande rekeningen bij bedrijven voorschiet voor de organisatie van de Giro, maar volgens de gedeputeerde is de kans klein dat die een financieel risico zijn.

Over twee weken, op 14 december, besluiten Provinciale Staten of ze instemmen met het voorstel van het Gelders College om het verlies van 250.000 euro uit de algemene reserves te halen. De Giro is afgesloten met een verlies van 365.000 euro. De provincie moet daar 250.000 van betalen.

 

 

Meer over dit onderwerp:
Provincie
Deel dit artikel:

Reageren