Gemeenten komen geld tekort voor jeugdhulp

ARNHEM - De meeste Gelderse gemeenten komen dit jaar geld tekort voor jeugdhulp en vrezen ook voor volgend jaar tekorten. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zo betaalt de gemeente de kosten van bijvoorbeeld een dyslexietest en de behandeling van een jeugdpsycholoog, maar ook het verblijf in een jeugdinstelling komt voor rekening van de gemeente. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen, want de kosten van een verblijf in een jeugdinstelling kunnen oplopen tot 100.000 euro per jaar.

Uit een enquete onder 216 gemeenten blijkt dat 57,2 procent van de gemeenten zegt dat de kosten voor jeugdzorg dit jaar hoger zijn dan begroot. Aan de steekproef deden 34 Gelderse gemeenten mee. Van deze gemeenten zegt 52,9 procent dat er dit jaar een tekort dreigt.

Vooruitzichten nog slechter

Voor volgend jaar zijn de vooruitzichten nog minder rooskleurig. Dan verwacht 60,9 procent van de gemeenten op een tekort af te stevenen. In Gelderland is dat 55,9 procent. Maar veel gemeenten zeggen ook nog geen inschatting te kunnen maken; 1 op de 3 Gelderse gemeenten kan niet inschatten of het budget voor jeugdhulp toereikend is. Dat komt ook omdat de kosten snel kunnen oplopen, zegt een woordvoerder van de gemeente Rijnwaarden. 'Wij zijn een kleine gemeente. Eén of twee gedwongen opnames kan er toe leiden dat de gemeente Rijnwaarden ineens tot een tekort komt.'

Begin oktober liet de gemeente Almere aan ggz-instellingen weten dat alleen nog jeugdhulp wordt verleend aan kinderen die in acute nood verkeren. Het was de eerste keer dat een gemeente uit geldgebrek een behandelstop aankondigde. Voorlopig lijken de Gelderse gemeenten dat voorbeeld niet te volgen.

Meer over dit onderwerp:
Zorg-Jeugdzorg
Deel dit artikel:

Reageren