Wat wordt het weerwoord van 2016?

ARNHEM - Straatsen, parelmoerwolken en zinloos gesneeuw. Het is een selectie van de mooiste weerwoorden van het jaar 2016. De verkiezing van het mooiste weerwoord is van start gegaan. De verkiezing is een initiatief van Omroep Gelderland en MeteoGroup.

De traditie is ontstaan uit de weerberichten op de radio, waarbij de metereologen zo aansprekend mogelijk proberen te duiden wat de luisteraar qua zon, regen, wind en sneeuw te wachten staat. Ook luisteraars zelf komen vaak met de meest prachtige, creatieve weerwoorden.

Straatsen: schaatsen op straat

En met een selectie van de weerwoorden zien we meteen ook wat voor een bewogen weerjaar we achter de rug hebben. 'In januari was er dagen achter elkaar sprake van code rood, door ijzel. En dat nodigde uit tot schaatsen. Op straat! Het weerwoord straatsen was geboren en de kinderen die ijzelvrij hadden, hadden de grootste ijspret', zegt weervrouw Moniek Wulms.

'Zo vroeg in het jaar al een nieuw weerwoord', twitterde @heleenbeilen op 6 januari. Weerman Tom van der Spek had het over een flitswinter, want de kou hield niet lang stand. 

Een kleurrijk weersfenomeen vond plaats begin februari. Wulms: 'Het regende foto’s van parelmoerwolken, een primeur voor Nederland. Het zijn wolken die heel hoog in de atmosfeer voorkomen, op een hoogte van 20 tot 25 kilometer. Het is zeer zeldzaam om ze te zien en ze leveren prachtige parelmoerachtige pastelkleuren op. En om in de pastelsfeer te blijven… Twee weken later kregen we een romantisch laagje Valentijnssneeuw.'

Babybilletjesweer, zacht en nat

Maar als het sneeuwt, moet het volgens @EllendeBruin wel blijven liggen. Op 4 maart was er volgens haar sprake van zinloos gesneeuw. Ochtendproducer Pieter van Eekelen (Omroep Gelderland) had het eerder in de winter ook al gehad over babybilletjesweer, zacht en nat.

Nat was de verwachting voor Koningsdag. Er was zelfs een speciaal parapluplan opgesteld voor de Koninklijke familie. Burgemeester Meijer van Zwolle: ´Dat betekent dat er ergens een paraplu vandaan getoverd wordt als het nodig is.´

Ergens. En uiteindelijk was het op veel plaatsen nodig, behalve in Zwolle. ´We zijn er helaas dus nooit achter gekomen waar die paraplu dan vandaan getoverd zou worden´, zegt Wulms.

Op 23 mei viel er een flinke plens regen na een droge periode, het rook heerlijk buiten. ´Daar is een woord voor´, aldus carnavalsvereniging Mar Ke uit Groesbeek via twitter: petrichor. ´De geur van regen op droge grond… Heerlijk!´

Wulms: 'Maar van een droge grond was in de zomer geen sprake meer. Het was wisselvallig en vooral in het zuidoosten was het soms kletsnat. Zware buien met vandaalhagel veroorzaakte veel schade in Zuidoost-Brabant. De grootte van de hagelballen maakten veel indruk en ze werden ook wel hagelkogels genoemd op nu.nl.'

De NOS had het over een weersandwich op een tropische dag. Schuilen voor onweer, genieten in de zon op een terrasje, schuilen voor onweer…. Zo bleef je bezig! Maar buien zijn wispelturig. Zeeland stond er maar droog bij. Luisteraars van de ochtendshow van Omroep Zeeland meldden toen ook dat ze juist toe waren aan een geluksbui of een zegenbui.

Slippers in de kast, het is een sokkenzomer

De natte start van de zomer leverde veel commentaar op. Wat een sokkenzomer; mijn garderobe weent… twitterde @Jojanneke. 'De slippers bleven inderdaad vaak in de kast staan deze zomer, 11 augustus kwam het wonderbaarlijk genoeg zelfs bijna tot nachtvorst! Op boterbloemhoogte koelde het in Twente toen af tot 0,0 graden', aldus Wulms.

Aan het einde van de zomer volgde hitte. Wat dan ook weer niet door iedereen gewaardeerd werd. Puinhoopheet, aldus Noortje, de 4-jarige kleindochter van luisteraar Anneke Bos. De kleine meid vond het veel te warm. Ze was niet de enige die het warm vond. Presentatrice Manuëla Kemp van Radio 5 sprak begin september over sweattember, een periode die zelfs een Limburgse hittegolf opleverde.

En in Nederland kan het natuurlijk ook niet anders dat we variaties op regen vinden. Weerman Jordi Bloem kwam op 5 oktober met het Waddenspatje: ‘Droog, maar alleen op de Wadden kan een spatje vallen’. In november sprak weerman Tom van der Spek van zouteloos weer, zachte en grijze dagen. Geen vlees noch vis. Omroep Gelderland presentator Frank van Dijk vulde een weersverwachting met ‘een beetje regen’ mooi aan: plantenspuitweer. En een koude nacht leverde bij hem kliko-ijs op!

Blaadjes op de rails: bladmoes

Wulms: 'En toen kwam de enige echte herfststorm van 2016, op zondag 20 november vlogen massaal alle bladeren van de bomen. Het leverde bladmoes op de rails op, de NS schaalde de treinfrequentie direct flink terug. En dan komen we alweer richting Sinterklaas en Kersttijd. Krijgt Sinterklaas een droge intocht? Deze vraag werd meer dan drie weken voor de intocht al gesteld. Het kan nog erger. Een witte kerst? Deze vraag komt meestal begin november al zo’n beetje naar voren. Het speculeerweer is weer begonnen!'

De selectie van weerwoorden:

 • Flitswinter
 • Parapluplan
 • Straatsen
 • Geluksbui
 • Babybilletjesweer
 • Petrichor
 • weersandwich
 • Vandaalhagel
 • Waddenspatje
 • Sokkenzomer
 • Zouteloos weer
 • Boterbloemhoogte
 • Parelmoerwolken
 • Zinloos gesneeuw
 • Opdroogdagje
 • Speculeerweer
 • Puinhoopheet
 • Bladmoes

Wat is jouw favoriet? Welk weerwoord is voor jou meteen pakkend, duidelijk of grappig en hoor jij graag vaker terug op de radio? Laat het ons weten, via Twitter @CorineGLD of @MeteoGroup. Een mail sturen kan natuurlijk ook, schrijf naar corine@gld.nl of weervraag@weer.nl.

De uitslag wordt op 15 december bekendgemaakt, wat tevens ook de laatste uitzending is van de ochtendshow van Corine van Dijk. Luister mee via Radio Omroep Gelderland, tussen 06.00 en 09.00 uur.

 

 

 

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
Radio Weer
Deel dit artikel:

Reageren