Klarendal: van achterstandswijk tot modelwijk

ARNHEM - De Arnhemse wijk Klarendal werd jarenlang in één adem genoemd met criminaliteit, drugsoverlast en andere ellende. Maar sinds de volksbuurt tien jaar geleden een modekwartier heeft gekregen zit de wijk in de lift.

Met stevige pas beent Gerrit Dassen door Klarendal. De Arnhemmer is er geboren en getogen en kan uren vertellen over de mooie plekjes en de historie. Dat doet hij dan ook regelmatig, want Dassen geeft talloze rondleidingen door zijn wijk. 'Kijk nou toch naar de Musschenberg', gebaart de 68-jarige. 'Wat prachtig!'

Toch is er ook een tijd geweest dat het niet zo fijn wonen was in Klarendal. Dassen: 'We waren er slecht aan toe. Winkels stonden leeg, huizen waren dichtgespijkerd en er trokken junks in. En dat is niet zo fijn als je daar naast woont met een paar kinderen'.

Kunstenaars

De overheid heeft jarenlang tevergeefs geprobeerd het leefklimaat te verbeteren. Aan plannen geen gebrek: Klarendal is een achterstandswijk geweest, een prachtwijk, een krachtwijk en een Vogelaarwijk, vernoemd naar de toenmalige minister Ella Vogelaar. Uiteindelijk is de hulp voor de volksbuurt uit onverwachte hoek gekomen: van kunstenaars.

Tien jaar geleden is namelijk het Modekwartier officieel geopend. Oude en dichtgetimmerde winkelpanden zijn opgeknapt en in gebruik genomen door modeontwerpers en kunstenaars, zoals Peter Rutten. 'Zowel het wonen als werken in de wijk bevalt me echt heel goed', vertelt Rutten vanachter zijn weefgetouw.

De kunstenaar is drie jaar geleden hier gekomen. Hij woont en werkt in zijn winkel aan de Klarendalseweg, tegenwoordig zijn er wel 50 van dit soort zaken. Volgens Rutten is Klarendal echt een modelwijk geworden. 'Ik merk in mijn winkel dat mensen echt overal vandaan komen. Van Groningen tot Maastricht en zelfs uit België. En ze komen heel gericht voor het Modekwartier'.

Opgeknapt

Ook de woonhuizen in de wijk worden nu gemakkelijk verhuurd of verkocht. Tegenwoordig is ongeveer eenderde creatieveling of student, eenderde is immigrant en eenderde is authentieke Klarendaller. De oude wijkbewoners zaten aanvankelijk niet allemaal op de nieuwe winkels te wachten. 'Kijk, ik heb ook niet zoveel met mode', reageert Dassen. 'En een hoedje van 300 euro ga ik zeker niet kopen. Maar we moeten wel blij zijn met hoe de wijk is opgeknapt'.

Dat opknappen is vooral gedaan door Volkshuisvesting Arnhem. Deze woningbouwvereniging heeft het grootste deel van Klarendal in handen en is de drijvende kracht achter dit project. Volgens Berry Kessels van Volkshuisvesting waren de kunstenaars geen doel op zich, maar een middel om de wijk te verbeteren. Kessels: 'Het had net zo goed een fietsenmakerskwartier kunnen worden. Waar het om gaat is dat de leefbaarheid van Klarendal weer op het Arnhems gemiddelde zit en die zat er echt ver onder tien jaar geleden'. 

Ondertussen is Gerrit Dassen aan het einde van zijn rondleiding gekomen. En waar kan dat beter dan op de Klarendalseweg, het nieuwe bruisende hart van het Modekwartier. Dassen kijkt naar alle opgeknapte winkels. 'Hier liep ik als klein jochie al langs. Dit is toch wel één brok nostalgie'.

 

Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel:

Reageren