Tussenstand: 13,6 procent naar de stembus bij referendum Stadsblokken-Meinerswijk

ARNHEM - Om 16.45 uur was 13,6 procent van de Arnhemse stemgerechtigden naar de stembus gegaan om hun mening te geven over wel of geen woningbouw in het uiterwaardengebied Stadsblokken-Meinerswijk. Dit blijkt uit een peiling van de gemeente Arnhem onder veertien stembureaus.

Na weken van verhitte discussies tussen voor- en tegenstanders van woningbouw in uiterwaardengebied Meinerswijk en Stadsblokken, mogen de inwoners van Arnhem zich woensdag in een referendum uitspreken over de toekomst van het gebied.

In Malburgen-West, vlak bij Stadsblokken-Meinerswijk, is de animo groot:

Gemeenteraad beslist

Wel of geen huizen bouwen in Meinerswijk en Stadsblokken is het voornaamste punt van discussie, maar dat is niet de vraag die de Arnhemmers krijgen voorgelegd. Volgens de gemeente gaat het om de vraag of de inwoners de voorwaarden steunen die de gemeente wil meegeven voor natuurontwikkeling, culturele voorzieningen, recreatie en bebouwing.

Het gaat om een raadgevend referendum; de gemeenteraad beslist uiteindelijk over de toekomst van het uiterwaardengebied. Dat besluit staat gepland op 19 december. Diverse partijen hebben al gezegd dat ze de uitslag zullen volgen.

Het maakt niet uit hoeveel mensen hun stem uitbrengen, want Arnhem kent geen minimumopkomstpercentage voor een geldige uitslag. 

Opkomstpercentages van eerdere referenda in Arnhem:

Oekraïne: 27,65% (landelijk referendum)
Kunstencluster: 17,71%
Preferendum Haven: 10,3%

Meer over dit onderwerp:
Arnhem
Deel dit artikel:

Reageren