Ontslag dreigt voor 35 thuiszorgers; 100 cliënten krijgen mogelijk nieuwe hulpverlener

RENKUM - Voor zo'n 35 thuiszorgmedewerkers uit de gemeente Renkum begint het nieuwe jaar slecht. Deze week kregen ze te horen van hun werkgever Buurtdiensten Nederland dat hun ontslag is aangezegd. Per 1 januari 2017 is er geen werk meer voor hen.

Volgens Buurtdiensten komt dit doordat het tarief van de gemeente Renkum te laag is. Alleen een gesprek met de gemeente Renkum kan het ontslag nog voorkomen. Maar de vraag is of dat wat op gaat leveren.

Volgens de gemeente zijn de tarieven niet verlaagd en worden ze volgens de cao in het nieuwe jaar zelfs gewoon verhoogd. Maar volgens Buurtdiensten is ook deze verhoging onvoldoende.  'Het tarief is altijd te laag geweest in Renkum. Per jaar bekijken we of we toch verder kunnen. Maar dit jaar draaiden we verlies en dat kunnen we niet nog een jaar doen', aldus Buurtdiensten. De gemeente betaalt voor de schoonmaak van het huis 21,85 euro per uur. Volgens Buurtdiensten dekt dit tarief amper de loonkosten.

'Dit komt uit de lucht vallen'

Mocht het gesprek met de gemeente niets opleveren, dan zullen vier teams moeten stoppen. De gemeente zal dan voor ruim 100 cliënten op zoek moeten naar een andere zorgverlener. Dit tot groot verdriet van de thuiszorgmedewerkers. Zij kregen maandag te horen dat ze worden ontslagen. 'Dit komt echt uit de lucht vallen', zegt een thuiszorgmedewerker die het woord voert namens de vier teams. Ze hebben hun hoop nu gericht op het gesprek met de gemeente Renkum.

Volgens Buurtdiensten is Renkum één van de weinige gemeentes waar de teams niet uit de kosten komen. Buurtdiensten verwacht niet dat in andere gemeenten waar ze werkzaam zijn ontslagen nodig zijn.

Renkum hield vorig jaar 4 miljoen euro aan zorggeld over. Maar dit geld zal niet gebruikt worden om de tarieven te verhogen. 'Nagekomen rekeningen zijn er nog mee betaald, waardoor het bedrag nu lager zal zijn. Geld dat over is zal wel aan zorg worden besteed, maar is niet bedoeld om tarieven te verhogen', aldus de woordvoerder van de gemeente Renkum.

Meer over dit onderwerp:
Renkum Zorg Zorg-Huishoudelijke hulp
Deel dit artikel:

Reageren