'Belangen reizigers gaan boven concertzaal'

EDE - De belangen van de regio en reizigers gaan boven die van de Edesche Concertzaal. Dat zegt een woordvoerder van de provincie Gelderland in reactie op de zorgen van de concertzaal over de toenemende overlast bij een kwartiersdienst op de Valleilijn.

De concertzaal is bang dat als er in de toekomst om de vijftien minuten een trein langs het gebouw gaat rijden, concerten niet meer goed mogelijk zullen zijn.

Volgens de provincie is dit een veelvoorkomend probleem voor de overheid: 'Je hebt als overheid heel veel dilemma's en het ene belang prevaleert dan soms boven het andere. We streven allemaal al heel lang naar een kwartiersdienst. Daar is veel belang bij voor reizigers en de omgeving.' aldus woordvoerder Petra Borsboom.

De provincie Gelderland laat weten op voorhand geen maatregelen te gaan nemen om de geluidshinder en trillingen te verminderen bij een mogelijke invoering van een kwartiersdienst op de Valleilijn. Woordvoerder Petra Borsboom: 'Als er meer gereden gaat worden, moeten we wel aan de milieunormen voldoen. Als daar een overschrijding zou komen, neem je maatregelen, maar vaak wordt om maatregelen gevraagd die niet wettelijk verplicht zijn.'

Kwartiersdienst Valleilijn

Op dit moment rijdt er tussen Amersfoort en Barneveld om het kwartier een trein. Om de bereikbaarheid van gemeenten langs de Valleilijn te verbeteren wil de provincie graag een kwartiersdienst op het hele traject tussen Amersfoort en Ede-Wageningen.

Tot voor kort leek dit erg moeilijk te worden, maar uit een recente memo van ProRail aan de gemeente Ede blijkt dit technisch toch haalbaar. Treinen tussen Barneveld centrum en Ede-Wageningen moeten dan sneller gaan rijden en het dubbele spoor moet uitgebreid worden. Volgend jaar zal ProRail een plan inclusief kosten aan de gemeente Ede voorleggen.

De VVD in Ede is kritisch en stelde onlangs vragen over de uitbreiding. De partij is bang dat een kwartiersdienst voor overlast gaat zorgen voor omwonenden.

Zie ook:

'Acht treinen per uur is het einde van onze concertzaal'

 

 

Meer over dit onderwerp:
Ede Cultuur Openbaar vervoer
Deel dit artikel:

Reageren