School voor vluchtelingen Eibergen gaat definitief dicht

ARNHEM - De school voor vluchtelingen in Eibergen gaat in december definitief dicht. Dat meldt projectleider Ed de Graaf van het Komrij College in Winterswijk, waar de school onderdeel van is. Door de terugloop van leerlingen sluit de internationale schakelklas die in voormalige basisschool De Steege zit.

'Veel mensen hebben hier met hart en ziel aan gewerkt, dus het is wel heel treurig', zegt de Graaf. Het is niet zijn keus dat de school dicht gaat. Het komt doordat er minder vluchtelingen naar Nederland komen en door de keuzes die het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers maakt wat betreft de opvanglocaties. 

Zoals het er nu naar uit ziet, sluit de opvang de Leo Campus in Borculo ook in januari. Dat betekent dat er geen minderjarige vluchtelingen meer vanuit Borculo naar de school in Eibergen komen. Een lobby van de burgemeester van Berkelland om de Leo Campus en ook de school toch open te houden, heeft niks opgeleverd. 

'Het zijn dagkoersen'

De internationale schakelklas draait nu bijna een jaar en ging van start met meer dan 100 leerlingen. Met man en macht is er vorig jaar in de kerstvakantie gewerkt om de school in te richten zodat meteen daarna met de lessen gestart kon worden. Al vrij snel nam het aantal leerlingen af en de aantallen zijn de laatste maanden steeds wisselend geweest.

Volgens Ed de Graaf moet er op een gegeven moment een knoop doorgehakt worden over het voortbestaan van de school. 'Het beleid van het COA is zo wankelmoedig, daar kun je geen pijl op trekken. Het zijn net dagkoersen ook wat betreft de instroom. '  

Leerlingen naar Winterswijk

Er is besloten dat de locatie na de kerstvakantie niet meer open gaat. Er blijven te weinig leerlingen over. De 30 à 40 leerlingen die over blijven kunnen -als ze dat willen- naar de internationale schakelklas in Winterswijk. Ook wordt gekeken welke docenten mee kunnen naar Winterswijk.

'2 januari gaan we het hier leegruimen, helaas. Ik had het ook liever anders gezien, maar ja... '

Meer over dit onderwerp:
Berkelland Eibergen Asielzoekers Onderwijs
Deel dit artikel:

Reageren