Robin Timmers hoort al 15 jaar stemmen

ARNHEM - Gast bij Rob Kleijs was dinsdag Robin Timmers uit Arnhem. Timmers (40) is de initiatiefnemer van Steunpunt Stemmen Horen in Nijmegen. Hij hoort ze al 15 jaar.

Op zijn 25e begon het bij Robin. Dit gebeurde na het gebruik van LSD en dat liep slecht af. Hij kreeg visioenen en een vrouwenstem zei tegen hem: 'Maar je hebt haar niet vermoord'. Stemmen hoort hij tot de dag van vandaag. 'Je ziet ze op hersenscans', zegt hij.

Hij wist niet wat hem overkwam. 'Ik belandde in de psychiatrie, werd gedwongen opgenomen, kreeg dwangmedicatie.'

Medicijnen nemen stemmen niet weg

Timmers raakte dakloos. Hij leerde om te gaan met die stemmen. 'Medicatie nam die stemmen niet weg. De stemmen werden behandeld als een symptoom van schizofrenie.' Schizofrenie is een chronische hersenziekte. 'Maar je kunt er wel van herstellen.'

Luister hier het interview terug:

Uiteindelijk bouwde de Arnhemmer zijn leven weer op. Langzaamaan kreeg hij meer sociale contacten, door vrijwilligerswerk. Hij zette het Steunpunt Stemmen Horen in Nijmegen op.

'Samen sta je sterker'

Ongeveer 1 op de 10 mensen hoort stemmen of heeft ze wel eens gehoord. Volgens Timmers kan het allerlei oorzaken hebben: schizofrenie, slechthorendheid, PTSS. 'We proberen een (wereldwijd) netwerk op te zetten van stemmenhoorders', legt hij uit. 'Die kunnen elkaar daarin steunen en zo dingen van elkaar leren. Samen sta je sterker.'

Met de Arnhemmer gaat het nu heel goed. 'Ik heb geen medicatie meer, en niet langer de diagnose schizofrenie.' 

Vier jaar geleden ontmoette hij zijn (huidige) vriendin. Bij een stoplicht. Robin Timmers maakte een opmerking over haar mooie bloemetjesrok en ze raakten aan de praat. Sinds vorig jaar zijn ze de trotse ouders van een zoon.

Zie ook:

Steunpunt Stemmen horen

 

Meer over dit onderwerp:
Arnhem Nijmegen Radio Zorg
Deel dit artikel:

Reageren