'Ik voel me net grof wild waar iedereen op schiet' zegt de uitvinder van de beschuitinkeping

ARNHEM - Theo Tempels uit Apeldoorn heeft het zwaar tijdens het kort geding in Arnhem. 'Ik voel me net grofwild waar iedereen op schiet,' zegt hij tegen de rechter. De alom geprezen uitvinder van de handige inkeping in het beschuitje moest maandag weer eens in de rechtbank verschijnen. Ditmaal beschuldigt beschuitproducent Continental Bakeries hem van machtsmisbruik.

Tempels weigert de producent een octrooilicentie te verlenen, waarmee de producent dan ook beschuitjes met de handige inkeping mag bakken. De concurrenten Bolletje en Van der Meulen hebben wel zo'n licentie gekregen. De Apeldoornse uitvinder is echter van mening dat Continental Bakeries te laat is met het aanvragen van de licentie.

De concurrentie is moordend op de beschuitmarkt en steeds meer mensen willen een beschuitje met zo'n handige inkeping. De advocaat van Continental Bakeries zegt dat het bedrijf zonder licentie niet failliet zal gaan, maar het zal wel een complete beschuitbaklijn in haar fabriek in Dordrecht moeten opdoeken. De werkgelegenheid van 15 mensen staat daarmee op de tocht.

'Er is vol op leven na de inkeping'

De advocaat van Tempels wijst de rechter er op dat van machtsmisbruik geen sprake kan zijn. Er zijn wel meer uitvindingen gedaan om een beschuitje ongeschonden uit de verpakking te krijgen. De advocaat scheurt onder de ogen van de rechter een beschuitrol open via een handig lipje. 'Er is vol op leven na de inkeping,' zegt de advocaat van de uitvinder.

Sinds het octrooi in 1999 is toegekend, staat Tempels regelmatig in de rechtszaal tegenover beschuitmakers. Eerder legden ook Bolletje en Van Der Meulen het tegen hem af. In juli van dit jaar kwam het ook al tot een rechtszaak tussen de uitvinder en Continental Bakeries.

Tempels won eerdere rechtzaken

Toen vond de Continental Bakeries nog dat de uitvinding niet innovatief genoeg zou zijn voor een octrooi. De rechter oordeelde anders, Tempels heeft die zaak toen gewonnen. Continental Bakeries heeft zich bij die uitspraak neergelegd, er volgde geen hoger beroep. 'Nu gooien ze het over een andere boeg om mijn octrooi te omzeilen,' zegt de uitvinder, die al het geprocedeer spuugzat is.

De rechtbank in Arnhem doet 19 december uitspraak. Overigens verloopt over twee en een half jaar het octrooi van uitvinder Tempels op de handige beschuitinkeping.

Zie ook:

Rechter 'bestookt' met honderden beschuiten

Meer over dit onderwerp:
Apeldoorn Economie
Deel dit artikel:

Reageren