Fotograaf Harvey blogt: Ochtendstond...

ARNHEM - Vandaag staat de Millingerwaard op het (ochtend)programma. De Millingerwaard is een geweldig natuurgebied in de Ooijpolder waar de natuur zijn gang mag gaan. En nog een groot voordeel; je mag overal komen en lopen. Wij waren er met het allereerste licht om een slaapplaats van ganzen te fotograferen, maar ook zilverreigers, konikpaarden, galloways en zelfs een bever zouden op het menu kunnen staan.

De Kolganzen lagen in de verte al wat zenuwachtig heen en weer te bewegen. Omdat je bij het vroege ochtendlicht eigenlijk geen sluitertijd overhoudt wilde ik proberen vanaf statief de van de slaapplaats opvliegende ganzen vast te leggen. Het moment van opvliegen gingen sneller dan ik dacht. Dat is ook het mooie van de natuur; die laat zich lang niet altijd regisseren.

Met een langzame sluitertijd van 1/6 sec klikte ik op het moment dat een paar duizend Kolganzen al gakkend op de wieken gingen. 

Foto: Harvey van Diek

Door van statief te fotograferen bleef de omgeving redelijk scherp, maar werden de opvliegende ganzen als een streepjespatroon weer gegeven. Bij eens iets hogere sluitertijd bijv. 1/60 of 1/80 was er waarschijnlijk net iets meer herkenbaar van de ganzen. Maar zoals gezegd, omdat het moment sneller kwam dan gepland moest ik het doen met deze (iets te) langzame sluitertijd. Gelukkig maken de ganzen nog een paar rondjes boven de kale wilgen om de plas heen waardoor ik nog wat meer foto’s kon maken.

Foto: Harvey van Diek

Toen de rust op de plas weerkeerde zag ik toch mijn blije verrassing dat er een paar Kleine Zwanen tussen de Knobbelzwanen hadden geslapen. Kleine Zwanen zijn in de regio vrij zeldzaam dus dit was een buitenkansje. Omdat zwanen net als zilverreigers helemaal wit zijn is het zaak om bij het fotograferen ervan flink onder te belichten, vooral tegen een donkere omgeving anders wordt het wit van de vogels heel erg uitgebeten en dat ziet er niet mooi uit. Ik besloot om tenminste twee stops (dus -2/3) onder te belichten en dat pakte goed uit. 

Foto: Harvey van Diek

Bij een groepje foeragerende Grote Zilverreigers haalde ik de zelfde ‘onderbelichtingstruc’ uit. Omdat ik bewust de ISO niet omhoog geschroefd had, had ik een vrij lage sluitertijd, maar wel genoeg om de opvliegende Grote Zilverreigers vanaf statief in hun vliegbeweging te pakken.

Foto: Harvey van Diek

Een paar hengsten van de Konikpaarden waren intussen aan het vechten geslagen. Gelukkig was het nu iets lichter waardoor in een sluitertijd van 1/400 kreeg. Tegen een donkere achtergrond kwamen de ruziënde Koniks heel mooi uit. Met deze foto was ik erg in mijn nopjes. 

Foto: Harvey van Diek

Het klapstuk volgde snel erna. Terwijl ik nog aan het nagenieten was van de Koniks zwom er in alle rust een bever langs. Wouw! In dit gebied zitten flink wat bevers, maar je ziet ze lang niet altijd. De avond- en ochtendschemering zijn de beste momenten. Door heel gericht meteen laag te gaan liggen (uiteraard had ik mijn regenbroek ’s ochtends al aangetrokken), kon ik een paar foto’s maken voordat hij weer onder dook. Ik had net tijd om iets over te belichten (+1/3) zodat de kop van de bever niet weg viel tegen het donkere water. Zeer tevreden over deze topochtend verlieten we de Millingerwaard!

Foto: Harvey van Diek

Meer over dit onderwerp:
BuitenGewoon 2016 BuitenGewoon Blog
Deel dit artikel:

Reageren