Rivierenland? Nee, fruitdelta!

TIEL - De regio Rivierenland wil zich voortaan profileren als fruitdelta. Burgemeester Beenakker van Tiel: 'Rivierenland is onbekend, veel mensen vragen waar het ligt. Met een goede naam die ook in het Engels goed klinkt, kunnen we onszelf ook internationaal beter profileren.'

Het Rivierenland heeft sinds kort een eigen investeringsfonds. Daarvoor dragen de tien gemeenten 3 euro per inwoner af. Bedrijven kunnen bij het fonds aanvragen doen voor innovatieve projecten op het gebied van toerisme, logistiek en agribusiness.

Dubbel zoveel geld

De provincie helpt de regio bij het beoordelen en verbeteren van aanvragen, maar burgemeester Beenakker hoopt dat de provincie ook bereid is het geld te verdubbelen. Dat zegt hij voorafgaand aan het Gelders debat in Rivierenland.

Deze woensdagavond debatteren de Gelderse Staten in Tiel over belangrijke ontwikkelingen in het Rivierenland: logistiek, leefbaarheid en de fruitdelta.

Gelderse Corridor

De provincie trekt voor elke regio in Gelderland geld uit voor investeringen. In Rivierenland vallen die investeringen onder het plan de Gelderse Corridor. De Gelderse Corridor is de route waarover het gros van het goederenvervoer moet gaan.

Vanuit dit plan geeft de provincie onder andere geld aan het FCC, een bedrijventerrein voor bedrijven die zich bezig houden met het bewaren, verwerken, verpakken en vervoeren van vers voedsel.

Geld voor Agnietenhof

Burgemeester Beenakker is blij met deze investeringen, maar vindt het jammer dat hierdoor andere sectoren buiten de boot vallen. Beenakker: 'De Gelderse corridor heeft de weg afgesneden voor andere zaken. Voor leefbaarheid is het van groot belang om culturele voorzieningen te hebben in de regio. Vroeger werd theater Agnietenhof nog gesteund, maar dat is niet meer zo.'

Daarnaast wil Beenakker graag steun krijgen voor de toeristische sector. Beenakker: 'Rivierenland is een mooi gebied en juist daarin valt nog veel winst te halen.' Volgens een rapport van de provincie Gelderland dat binnenkort gepubliceerd wordt, scoort Rivierenland onder de maat wat recreatie en toerisme betreft, terwijl dat in potentie een sector is waar veel geld in verdiend kan worden.

Het Gelders debat is van 17.00 tot 20.00 in restaurant de Poort van Tiel. Het is ook live te volgen via Omroep Gelderland.
Meer over dit onderwerp:
Tiel Cultuur Economie Politiek
Deel dit artikel: