Nieuws

Al 130 damherten geschoten in het Deelerwoud, nog 240 te gaan

DEELEN - In het Deelerwoud zijn inmiddels 130 damherten afgeschoten. Natuurmonumenten heeft het terrein waar op damherten gejaagd mag worden, uitgebreid. Dat is volgens de natuurorganisatie nodig omdat de dieren, die de afgelopen jaren flink in aantal zijn gegroeid, voor ongelukken en schade aan bomen zorgen.
'We hebben het doel om net zoveel dieren te schieten als er dit jaar geboren zijn en dat zijn er 370', zegt Luc Berris van Natuurmonumenten.

Toevluchtsoord

Het Deelerwoud was 15 jaar lang een toevluchtsoord voor damherten, omdat in een groot deel van het woud niet op de dieren gejaagd mocht worden. Maar gebleken is dat de beesten 's nachts, wanneer er helemaal nergens in Nederland geschoten mag worden, het gebied verlaten om te foerageren.
Pal voor het licht wordt, keren ze terug naar het woud waar ze ook overdag veilig zijn: 'Die damherten trekken bij wijze van spreken een lange neus naar ons,' aldus Berris.

'Het zijn net konijnen'

Het Landgoed Middachten is één van de buren van het Deelerwoud die steeds meer last hebben van de damherten. Houtproductie is een belangrijke inkomsten bron van het landgoed en de damherten doen zich te goed aan de jonge boompjes die later weer verkocht moeten worden.
Elk jaar wordt de financiële strop voor het landgoed groter. 'Damherten zijn net konijnen,' zegt rentmeester Age Fennema. 'Ze reproduceren heel snel.'

Wat is te veel?

Inmiddels zijn er 1200 damherten in het Deelerwoud. Daarom verkleint Natuurmonumenten de afschotvrije zone in het bos, maar dat is tegen het zere been van de faunabescherming. 'Ja, wij vinden dat dat het verkeerde voorbeeld is. Wij zijn zo blij dat er 15 jaar lang in feite niet geschoten is in het Deelerwoud,' zegt Harm Niessen van Faunabeschermimg.
'Wat is te veel? Wie maakt dat uit? Dat is uitsluitend de persoonlijke smaak op een bepaald moment.'
Faunabescherming vindt dat er beter een hek om de gebieden kan komen waar de herten boompjes eten. Natuurmonumenten werkt onder tussen aan een plan om meer maar kleinere afschotvrije zones in het gebied te realiseren.