Nieuws

Opnieuw zit verkeerde vast voor Puttense moordzaak, zegt onderzoeker Nijmegen

ARNHEM - De Puttense moordzaak lijkt een nieuwe, verrassende wending te krijgen. Volgens de Nijmeegse wetenschapper Ton Derksen is Ron P. niet de moordenaar van stewardess Christel Ambrosius. Hij zit wel vast voor deze zaak.
Derksen heeft meerdere boeken op zijn naam staan over gerechtelijke dwalingen en is ervan overtuigd dat opnieuw de verkeerde is veroordeeld in de roemruchte Puttense zaak.
Ron P. werd in 2011 veroordeeld tot 18 jaar cel voor verkrachting en moord. Eerder werden voor deze moordzaak 'de twee van Putten', Herman Dubois en Wilco Viets, ten onrechte voor deze moord veroordeeld. Zij kwamen vrij na een herzieningszaak.
Derksen doet zijn uitspraken tijdens een interview met TV Gelderland over zijn nieuwste boek 'Onschuldig vast'. Dit boek verschijnt dinsdag. In het interview laat hij zich ontvallen dat Ron P. niet de moordenaar is van Ambrosius. Hij zegt dat hij onderzoek doet naar de zaak en dat dit voorjaar zijn boek Putten 2 verschijnt. Derksen wil zijn bevindingen nog niet uitleggen.

Puttense moordzaak

In 1994 wordt in het huis van haar oma de jonge stewardess Christel Ambrosius verkracht en gewurgd. Al snel stuiten rechercheurs op twee mannen die in de buurt zijn geweest: Herman Dubois en Wilco Viets. In 1995 wordt het duo veroordeeld tot 10 jaar cel. 
Maar daarmee is de Puttense moordzaak niet afgesloten. Veel mensen geloven dat het Puttense duo onschuldig is. Het is vooral aan de inspanningen van misdaadjournalist Peter R. De Vries te danken dat de zaak wordt herzien. In 2002 worden beide mannen vrijgesproken.

DNA afgestaan

In het voorjaar van 2008 schudt Putten opnieuw op zijn grondvesten als Ron P. wordt gearresteerd. Hij heeft DNA moeten afstaan omdat hij zijn vriendin heeft mishandeld. Als de politie zijn erfelijk profiel in de databank stopt, volgt een hit: zijn DNA blijkt ook aangetroffen op het lichaam van Ambrosius.
P. heeft altijd ontkend de stewardess te hebben gedood, maar wordt in 2011 wel veroordeeld.

Luis in de pels

Prof. dr. Ton Derksen is emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie. Zijn spraakmakende boek Lucia de B. vormde de aanzet tot een herziening van de zaak tegen deze Haagse verpleegster. Ook zijn boek Leugens over Louwes en Verkeerde plaats, verkeerde tijd over de zaak Olaf H. leidden tot een herzieningsverzoek.
Hij wordt gezien als luis in de pels van het Openbaar Ministerie. In zijn nieuwste boek beargumenteert hij dat in Nederland ongeveer 1000  mensen onschuldig achter de tralies zitten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!