Nieuws

Arnhemmer ontwerpt MH17-monument: een boom voor elk slachtoffer

Na 2,5 jaar aan voorbereiding begint dinsdag de aanleg van het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. Er worden 298 bomen geplant in park Vijfhuizen vlakbij luchthaven Schiphol. Het monument, dat een groen herdenkingslint symboliseert, is ontworpen door de Arnhemse landschapsarchitect Robbert de Koning. © Robbert de Koning
ARNHEM - Na 2,5 jaar aan voorbereiding begint dinsdag de aanleg van het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. Er worden 298 bomen geplant in park Vijfhuizen vlakbij luchthaven Schiphol. Het monument, dat een groen herdenkingslint symboliseert, is ontworpen door de Arnhemse landschapsarchitect Robbert de Koning.
'Het is niet makkelijk dit monument te ontwerpen', zegt De Koning. 'Er komt een hoop bij kijken omdat iedereen het mooi moet vinden.' In 2015 werd de Arnhemmer benaderd door Stichting Trees For All. De Stichting wilde ter nagedachtenis aan één gezin bomen planten. Al gauw werd het idee naar een hoger niveau getild: waarom geen boom voor elk slachtoffer?
Luister hier het hele interview met Robbert de Koning bij Radio Gelderland:
De Koning nam plaats achter de tekentafel. Hij deed inspiratie voor zijn ontwerp op door naar andere monumenten te kijken. 'Bij het monument voor de slachtoffers van de metro in Madrid in 2004 is ook gebruik gemaakt van bomen. Dat sprak me erg aan, het is krachtig en levendig', legt hij uit. 

'Herinneringen levend houden'

Er kwamen nog twee andere partijen met een ontwerp voor het monument. Stichting Nationaal Monument MH17, die werd opgericht om het monument te realiseren en geld in te zamelen, presenteerde de ontwerpen vorig jaar aan de nabestaanden van de vliegramp. Het ontwerp van de Arnhemmer viel het meest in de smaak. 
'Het is een herinneringsbos waar 298 bomen geplant worden in de vorm van een groen lint. Het gaat groeien en bloeien en zal de herinneringen aan de slachtoffers levend houden', vertelt De Koning. Iedereen die dat wil kan in het bos wandelen en er komt een amfitheater waar mensen kunnen zitten.
Er kwamen geen bekenden van de architect om bij de vliegramp, toch maakte hij het ontwerp vrijwillig. 'Het is dankbaar werk om op deze manier iets voor nabestaanden te doen. Deze mensen hebben zoveel slecht nieuws gehad. Wij kunnen zo eindelijk wat positiefs voor ze doen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!