Archeologische goudmijn onder Tiel: '6000 jaar bewonersgeschiedenis op één plek'

TIEL - De uitbreidingslocatie van bedrijvenpark Medel in Tiel blijkt een archeologische goudmijn. 'Dit is een ontzettend vruchtbaar gebied geweest. Mensen hebben hier duizenden jaren gewoond en daarom gaan we hier ontzettend veel terugvinden', weet archeoloog Henk van der Velde.

Het industrieterrein wordt de komende jaren met zo'n 80 hectare uitgebreid. Wettelijk moet voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden eerst archeologisch onderzoek worden gedaan. Medel is één van de grootste onderzoekslocaties van ons land.

Romeins crematiegraf blootgelegd

In proefsleuven zijn eerder al resten tot wel 6000 jaar oud gevonden. Er zijn negen vindplaatsen ontdekt, waarvan er nu vier worden opgegraven.

Inmiddels zijn archeologen begonnen met het onderzoek. Daarbij wordt de grond minutieus onderzocht. Vorige week is al een Romeins crematiegraf blootgelegd, met daarin een glazen flesje en potje. 

Afbeelding

Foto: Omroep Gelderland

Van steentijd tot middeleeuwen

Bijzonder aan het gebied is dat vrijwel alle historische tijdvakken uit onze geschiedenis hier hun sporen hebben achtergelaten, van de steentijd tot de middeleeuwen. 'Er ligt hier 6000 jaar bewonersgeschiedenis op één plek', benadrukt Van der Velde.

Archeoloog Henk van der Velde vertelt op Radio Gelderland over de opgravingen:

Vooral het onderzoek naar de steentijd, zo'n 4000 jaar voor Christus, is volgens hem bijzonder. De resultaten vertellen naar verwachting meer over de overgang van de mens als jager-verzamelaar naar boer. 

'Als we stukjes van een boerderij vinden of resten van akkers zou dat heel bijzonder zijn. Want dan krijgen we voor het eerst een idee van de wijze waarop mensen hier dit landschap hebben ontgonnen', aldus de archeoloog.

Open dagen

Zo'n vijftig wetenschappers zullen het komende jaar de vindplaatsen op het toekomstige bedrijvenpark onderzoeken. Afhankelijk van de vondsten, zijn er plannen voor een aantal open dagen. Uiterlijk 1 november 2017 moeten de opgravingen klaar zijn.

Meer over dit onderwerp:
Tiel Radio
Deel dit artikel: