Tekort aan operatieassistenten dreigt in Gelderland

NIJMEGEN - Gelderse ziekenhuizen gaan met elkaar in overleg om een tekort aan operatieassistenten te voorkomen. Want als er niets gebeurt, komen de ziekenhuizen de komende tijd tientallen operatieassistenten per jaar tekort. Er zijn de laatste jaren te weinig mensen opgeleid voor deze functie.

Als er niets gebeurt, komen de Gelderse ziekenhuizen de komende jaren tientallen operatieassistenten tekort. 'En dat betekent dat er dan gaten vallen in de operatieschema's, omdat er geen mensen zijn die kunnen zorgen voor ondersteuning',  zegt Vincent Slenter van het Capaciteitsorgaan. Dat adviesorgaan heeft in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid berekend hoeveel medisch personeel er in de toekomst nodig is.

Tekort

Er zijn niet alleen te weinig operatieassistenten opgeleid, er dreigt ook een tekort aan andere gespecialiseerde verpleegkundigen. In de regio Twente-Achterhoek zijn ieder jaar 26 extra gespecialiseerde verpleegkundigen nodig, van wie 2 operatieassistenten. In de regio Nijmegen zijn er 48, van wie 20 operatieassistenten. En in Apeldoorn is de komende jaren de meeste vraag naar medisch ondersteunend personeel: 62, van wie 26 operatieassistenten.

Dokter McDreamy

De opleiding van deze mensen gebeurt in de ziekenhuizen. Die hebben de opleidingen tot gespecialiseerd verpleegkundigen en de ondersteunende medische beroepen de afgelopen jaren laten versloffen. Maar het dreigende tekort wordt ook veroorzaakt doordat er veel uitval is; veel operatieassistenten in opleiding haken af. 

Bij het RadboudUMC wordt daarom veel gedaan om de uitval terug te dringen. Aankomende studenten worden beter geïnformeerd met informatiebijeenkomsten en een zogeheten College Tour. Opleidingscoördinator Anna van de Hoek: 'Het is belangrijk dat iemand van 17 een goed beeld heeft van het beroep operatieassistent. Het kan zijn dat ze denken aan Medisch Centrum West of dat dokter McDreamy (uit de serie Grey's Anatomy, red.) in de operatiekamer staat. Maar dat is natuurlijk niet de realiteit.'

Drive

De Gelderse ziekenhuizen gaan naar aanleiding van het rapport van het Capaciteitsorgaan met elkaar om de tafel. Er worden afspraken gemaakt over het aantal opleidingsplaatsen. Slenter heeft wel vertrouwen dat de ziekenhuizen het tekort weten te voorkomen: 'Het is een drive van de ziekenhuizen om te zorgen dat ze hun primaire processen op orde hebben. Een ziekenhuis dat niet kan opereren, ja dat is geen ziekenhuis.'

 

 

 

Meer over dit onderwerp:
Zorg
Deel dit artikel:

Reageren