'Twee jaar na start Sunset March op brug Nijmegen, nog geen dag niet gelopen!'

NIJMEGEN - De Sunset March is een groot succes. Twee jaar na de start van de dagelijkse herdenkingsloop over de stadsbrug van Nijmegen, is er nog geen dag niet gelopen. En daar is initiatiefnemer Tim Ruijling zeer trots op.

Vrijdag 11 november is het Internationale Veteranendag, de dag van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Ter nagedachtenis daarvan lopen er vrijdagavond ruim 50 veteranen mee, mannen en vrouwen die al eerder meeliepen.

Ruijling: 'Elke dag zijn er mensen die meelopen. Veteranen die zich aanmelden bij ons maar ook gewone burgers, scholieren. Vaak staan er ook gewoon mensen bij het startpunt te wachten om mee te kunnen lopen, zonder dat ze zich hebben aangemeld. Dat is geweldig!'

Toch vindt Ruijling het ook wel fijn om soms helemaal alleen te lopen: 'Als niemand zich heeft aangemeld, hebben wij een team van tien mensen waaruit er altijd iemand loopt. Soms ben ik dat en als ik dan alleen loop is dat heel fijn om na te kunnen denken over het hoe en waarom van deze dagelijkse mars'.

48 soldaten en 48 lichtmasten

De Nijmeegse stadsbrug 'De Oversteek' die in 2013 is geopend, is vernoemd naar de oversteek die soldaten in september 1944 in gammele canvasbootjes over de Waal maakten.  Dat gebeurde door militairen van het 504e infanterieregiment. Daarbij kwamen 48 militairen om het leven.

Als eerbetoon aan deze mannen worden elke avond 48 paren lichtmasten aangezet in het tempo van een trage mars. Sinds 19 oktober 2014 loopt, als dagelijks eerbetoon, ook elke avond bij zonsondergang een oud-militair over de brug, gelijk met het ontsteken van de 48 lichten.

Meer over dit onderwerp:
Nijmegen
Deel dit artikel: